Kis pártok kaszálhatják el Botkát, megborulhat az MSZP

Botka László 2016 decemberében jelentette be, hogy indul szocialista miniszterelnök-jelöltként, azonban komoly feltételekhez kötötte a szegedi polgármesterség feladását 2018-ban. Közös ellenzéki listát, minden környezetben a legalkalmasabb jelöltet követelte és a baloldali politika új alapokra helyezését is célként határozta meg.

Mindez négy hónapja történt és két hónapja van már annak is, hogy országértékelőjében bejelentette, hogy Gyurcsányt nemkívánatos politikai szereplőnek tartja és vázolta egy új balos politika kereteit is. Erről viszont azóta se tudtunk meg szinte semmit azon kívül, hogy a gazdagok fizetni fognak.

A kemény, ultimátumszerű fellépés sokakat megdöbbentet, azonban mostanra a lendület megakadni látszik. Botka eltűnőben és ezidáig egyetlen párt sem volt, amely elfogadta volna feltételeit. Nem kizárt, hogy éppen azok a kis pártok fogják elkaszálni Botkát, amelyekkel a szegedi polgármester tanácsadói nem is számoltak érdemben. Az Együtt hallani sem akar közös ellenzéki listáról, a Párbeszéd pedig a Botka által félresöpört előválasztáshoz köti az együttműködést. Friss hírek szerint a Demokratikus Koalíció is offenzívába ment át, megszellőztették, hogy állítólag Gyurcsány ajánlatot kapott egy jó körzetre a szocialistáktól, amit azonban az egykori miniszterelnök nem fogad el. Nem tudni, hogy mi az igaz mindebből, azonban tényleg elképzelhető, hogy volt ilyen ajánlat, mert az MSZP nyilvánvaló módon el akar mozdulni arról a holtpontról, ahova hetekkel ezelőtt jutott.

Egyedül a Balpárt üdvözölte Botka baloldali fordulatát, nyílt levélben ennek hangot is adtak és javasolták az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, hogy a városi önkormányzatban meglévő többségét kihasználva adóztassa meg a szegedi gazdagokat elsőként, ezzel is bizonyítva, hogy komolyan gondolja felvetését. A Balpárt elnöke erre a levélre választ azonban nem kapott máig és tartanak tőle, hogy nem is fognak később se.

Heteken, de akár napokon belül is valamerre el kell mozdulnia Botkának és az MSZP-nek. Vagy fel kell adnia az induláshoz kötött feltételeit vagy a kudarcot beismerve vissza kell lépjen a jelöltségtől. Melyik lépés tűnik valószínűnek? Az utóbbi, mert Botka nagyon sokat veszthet egy sikertelen indulással. Jelenleg az ország harmadik legnagyobb városának polgármestere, helyi szinten kétharmados többséggel. Ezt épelméjű politikus nem adja fel azért, hogy még 2018 előtt elvérezzen a demokratikus polgári pártok bozótharcában.

Ha megtörténik Botka visszalépése, annak katasztrofális következményei lehetnek az MSZP-re nézve. A párt képtelen lenne a választási célegyenesben még egyszer felállni és Botkához hasonló súlyú jelöltet előhozni. A szocialisták jelenlegi második vonalában egyetlen olyan ember sincs, aki mérhető lenne a szegedi polgármesterhez.

A kisebb pártok, mint a DK, az Együtt és a PM viszont nagyot nyerhetnek, mert várhatóan náluk csapódnak le a csalódott szocialista szavazók, sőt még olyan pártok is dörzsölhetik a markukat, mint az MSZP-vel való együttműködéstől elzárkózó Momentum. A Balpártban nem foglalkoznak azzal, hogy milyen helyzete van az MSZP-nek. A hivatalos kapcsolatot már akkor megszakítottnak vették a szocialistákkal, amikor azok szó nélkül vették tudomásul, hogy Bokros és Gyurcsány megvétózta pártjuk előválasztáson való részvételét. Ők a cikkben említett pártoktól függetlenül készülnek arra, hogy megjelenítsék az antikapitalista baloldali alternatívát a 2018-as országgyűlési választáson.

– munkatársunktól

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük