Kisebb bértömeg, csökkenő fizetések és hatalmas infláció, ezt hozta el a félrekezelt koronavírus

Júniusban 335 ezerrel dolgoztak kevesebben teljes munkaidőben, mint egy évvel korábban, az átlagkeresetek 9-10%-os növekedésével szemben a bértömeg nem nőtt a válság kirobbanása után. Vagyis az emberek egyáltalán nem élnek jobban, mint tavaly – derült ki a KSH friss statisztikájából.

Idén júniusban 2,51 millióan dolgoztak teljes munkaidőben, 335 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban, 473 ezren dolgoztak legalább havi 60 órát, de nem teljes munkaidőben, ami 142 ezres növekedés éves alapon, miközben 102 ezren dolgoztak 60 óránál kevesebbet, ami 30 ezer fős növekedést jelent – írja a Portfolio.

A koronavírus-válságban tehát a vállalatok jelentősen csökkentették a létszámot, mindezek mellett a munkaidőt is visszavágták.

A nemzetgazdasági bértömeg közel sem nőtt olyan mértékben, mint ahogy a keresetek emelkedtek. Az elmúlt hónapokban a KSH adataiból az derült ki, hogy a koronavírus-válság közepette 9-10%-kal nőttek a keresetek, de ez csak a teljes munkaidős foglalkoztatottakra igaz.

A nemzetgazdasági bértömeg a leépítések és a munkaidők csökkentése miatt szerényebben alakult: habár az év elején még 8% körül nőtt a bértömeg, áprilisban és májusban már stagnálását, illetve szerény mértékű visszaesést láthattunk az előző év azonos időszakához képest. A júniusi növekedést pedig az egészségügyben dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos jutalma adta.

Az emberek átlagosan nem élnek jobban, mint tavaly, miután százezrek veszítették el az állásukat, illetve százezrek kénytelenek csökkentett munkaidőben dolgozni a koronavírus-járvány hatása nyomán.

Sőt, az infláció miatt reálértéken 3% körüli mértékben csökkent is az összes bér mennyisége (bértömeg) a nemzetgazdaságban az elmúlt néhány hónapban.

Portfolio

  •  
  •  
  •  
  •