„Kisemberpárti tőkés nem létezik”

Zollai András01

 

Divatos leegyszerűsítés ma a VALÓDI baloldalon.

A „kisemberpártiság” szerintem a tőkéseknél nem egységes valami, hanem egy széles skálán mozog. Tisztában vagyok vele, hogy álláspontom ezen az oldalon értetlenséget fog kiváltani.

A társadalmi törvényszerűségek tendenciaszerűen érvényesülnek.

Ennek egyik jele – vagy velejárója – hogy a társadalmi osztályok egy része (becslések szerint kb. 10%-a) „osztályáruló”. Éppúgy létezik „kisemberpárti tőkés”, mint ahogy létezik tőkésrajongó és szekértoló kétkezi munkás vagy szellemi bérmunkás.

Az öntudatos osztályharcos célpontja ezért nem a tőkés, hanem a tőkeviszony. És főként nem akar következtetést levonni a sokaságból az egyesre, mert ez a tévedések és az igazságtalanságok melegágya.

Van, létezik „kisemberpárti tőkés” és a rendszerkritikus bal részéről más elbírálást érdemel, mint a tipikus eset!

A mai baloldal sematizál és ebből következően rövid úton arányt és irányt téveszt. XIX. sz-i „tőkésellenességbe” csap át, amely meglehet már akkor sem volt célszerű: Magyarországon ennek árát a „kuláküldözéssel” és annak következményeivel fizettük meg és fizetjük a mai napig.

Az akkori baloldal – hibásan – megfogható, fizikai ellenségeket keresett (ha nem voltak: gyártott) a megfoghatatlan RENDSZER alternatívájaként!

Ebbe a (zsák)utcába nem szabadna még egyszer belemenni, tanulva a hibáinkból!

A tőkés viszony egyként ELLENSÉG, a tőkések viszont differenciáltan azok. Kétféle TŐKÉS VÁLLALKOZÁS (és tőkés, ha személyesíthető) létezik: profitmaximalizáló és profitoptimalizáló.

A mai baloldal SZEMÉLYISÉGEI utóbbiról nem vesznek tudomást. Az egyszerűség kedvéért általánosítanak, a tőke természetéből levezetnek egy sematikus „tőkésképet” és ezt azonosítják a profitmaximalizáló tőkés (és vállalkozás) képével.

Ezen a – rövid – úton lehet odáig eljutni, hogy „csak a halott tőkés a jó tőkés…” vagy ennek kulturáltan kimondott változataiig.

Ezzel szemben a VALÓSÁG – amely minket a legjobban kéne érdekeljen – az, hogy a tőkések (és a tőkés vállalkozások) „kisemberpártiság” szempontjából egy skálán mozognak.

A „profitmaximalizáló” tőkésnek első szempontja az elérhető legnagyobb profit, a lehető leggyorsabban megszerezve. Minden más szempont (milyen tevékenységgel éri el, milyen árat fizettet a munkásaival, milyen kárt tesz a környezetben, összeegyeztethető-e ez bármilyen erkölcsi alapú világnézettel) másodlagos, de inkább tizedleges.

Ezzel a típussal ma igen gyakran találkozunk, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy más nem is létezik! Pedig igen.

Ezt a más típust nevezem én „profitoptimalizáló” vállalkozásnak (és tőkésnek), amelynek és akinek NEM a lehető leghamarabb elérhető profit az első szempontja, hanem valami más.

Pl. hogy ő és utódai (a tőke örökölhető) hosszú távon és biztosan megéljenek egy olyan TŐKEJÖVEDELEMBŐL, amely nem a lehető legrövidebb úton jön ugyan létre, viszont biztos tudásra és termelőkapacitásra épül. Ehhez annyi profitot kell termelnie, amennyi a fennmaradáshoz és a fejlesztéshez biztonsággal elegendő, de nem mehet sem a termék, sem termelés minőségének rovására! Beleértve ebbe ennek feltételét, az amennyire lehet, megfizetett munkásállományt is. Amelyet csak végső esetben csökkentenek és sosem a profit növelése, hanem a fennmaradás érdekében!

Ismerek ilyen vállalkozást Magyarországon és külföldön egyaránt (többek közt minden dolgozói tulajdonú vállalkozás profitoptimalizáló és nem profitmaximalizáló).

Olyat itthon nem láttam, amelyben a tulajdonos kizárólag TŐKEJÖVEDELMÉBŐL megélt (azaz ugyanúgy dolgoznia IS kellett, mint az alkalmazottainak), de elvileg ez sem lehetetlen.

Miért vagyunk hajlamosak mindezek fölött elsiklani?

Mert a kapitalista RENDSZER a profitmaximalizáló vállalkozásokat preferálja. Kontraszelektál.

Ezért a nem-profitmaximalizáló vállalkozás (tőkés)kisebbségben levő – de nem elenyésző számú – kivétel. Amelyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nincs is.

Pedig van, és SÚLYOS HIBA, ha egy kalap alá vesszük a profitmaximalizálás megtestesítőivel!

Súlyos hiba azért, mert IGAZSÁGTALAN ÉS MÉLTÁNYTALAN és egy baloldali nem lehet az!

De súlyos hiba azért is, mert az egy kalap alá vétel egy táborba tömöríti a gazemberekkel és kiélezett szituációban az ellenség oldalára fognak állni!

Nem saját döntésükből: miattunk!

Forrás: Facebook

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük