„Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, a censura eltörlését”

Az 1848. március 15-én leírt 12 pont első sora ma is aktuális követelés. És ez nem csak afféle, „itt van március 15., írjunk le megint, mert itt az alkalom” típusú szöveg, hanem maga a valóság.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményt adott ki Március 15., a magyar sajtószabadság napja címmel 2019. március 14-én, melynek közlését a Magyar Távirati Iroda megtagadta.

Cenzúra?

Igen.

A muon-on viszont olvasható:

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleménye

Budapest, 2019. március 14., csütörtök (OS) – Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt.
A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden észszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt. A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti.

Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

Az MTI indoklása is olvasaható:

Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez eljuttatott „Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja.” kezdetű közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.”

Tehát még egyszer:

„Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, a censura eltörlését”

Forrás: Medai1.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük