Kivérezteti a vendéglátósokat a kormány

Hiszünk a szakértőknek, tudjuk, hogy a koronavírus óriási fenyegetést jelent, és hogy a járványügyi intézkedések, a távolságtartás elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük a fertőzések számát, ezzel érve el, hogy minél kevesebb ember egészsége kerüljön veszélybe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az út szélén lehet hagyni azokat, akiknek a megélhetése a lezárások miatt veszélybe került.

A kormány tavaly március óta hangoztatja, hogy a világjárvány alatt az emberek megóvása mellett a gazdaságvédelmi intézkedésekre, a munkájukat elvesztők megsegítésére is komoly hangsúlyt kell fektetni. A Fidesz időről időre be is jelent olyan lépéseket, melyek elvileg ezt a célt szolgálják, a gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy az is édeskevés, amit Orbánék ezen a téren tesznek.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2020 júniusában, tehát az első hullámot követően, 400 ezer magyar volt munkanélküli, ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 200 ezer ember vesztette el rövid idő alatt az állását. Decemberben 290 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami viszont a leginkább megdöbbentő: közülük 140 ezer személy semmiféle támogatást nem kapott az érintett hónapban.

Az emberek elégedetlensége már most érezhető. Noha a Fidesz hangzatos bejelentéseket tett arról, hogy miként fogja megóvni a vendéglátóipart, a szektorból sokan semmi javulást nem tapasztalnak – igaz, Mészáros Lőrinc örülhet: szállodalánca, a Hunguest Hotels 17,7 milliárdos támogatást kapott, miközben elbocsátotta dolgozói felét.

Ez vezetett odáig, hogy elkezdett szerveződni egy hatalmas újranyitási akció, és éppen emiatt bírságolták meg, illetve zárták be két hónapra a rendkívül népszerű, a budapesti Madách téren álló Központot.

Érdekes, hogy a Fidesz az első hullám alatt sok esetben ügyesen használta fel a járványban nálunk előrébb tartó országok stratégiáját, tanulva a többiek hibáiból. A gazdasági problémákat illetően viszont nem figyel a rossz példákra, így Olaszországra, ahol a vendéglátósok kisebb lázadásba kezdtek, miután nem kapták meg a fennmaradásukhoz szükséges segítséget.

Úgy tűnik, Orbánék nem hajlandóak felismerni, hogy szép lassan kivéreztetik a szektort, sőt az egész országot, és semmi érdemlegeset nem tesznek, hogy megmentsék a megélhetésükben fenyegetett csoportokat.

fotó: unsplash

  •  
  •  
  •  
  •