Kivonják a húszezreseket!

Az MNB 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig a régi bankjegyek is használhatók a vásárlások során, ezt követően azonban már csak a megújított, 2015 decemberétől forgalomba hozott 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók.

Az MNB 2014 decemberében kezdte meg a Fejlődés és tradíció jegyében megújított, korszerűbb forintbankjegyek kibocsátását az új 10 ezer forintossal, melyet 2015 decemberében a 20 ezer forintos címlet követett. A lakosság és a gépek, automaták számára is egyszerűbb, megbízhatóbb azonosítás lehetőségét biztosító új bankjegyek bevezetése sikeres volt, részarányuk a készpénzforgalomban dinamikusan növekszik.

A jegybank a több éves cserefolyamat során, az új bankjegyek térnyerésével összhangban, mindvégig biztosítani kívánja a készpénzforgalom hatékony működésének feltételeit. Ennek érdekében az európai szinten korszerű, magas fokon automatizált hazai készpénzciklus által támasztott követelményekhez igazodva, a sikeres nemzetközi gyakorlatokat követve, 2018-ra elérhető lesz az a minden felhasználó számára ideális körülmény, amelyben minden címletből már csak az új, korszerűbb változatok lesznek forgalomban.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Az MNB monetáris tanácsa 2013-ban döntött arról, hogy 2018-ig megújítják a forint bankjegyeket. A folyamat részeként 2014 decemberében új tízezres, 2015 decemberében pedig új húszezres bankjegyeket vezettek be – mondta Pataki Tibor, a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója. A hitelintézetek és a Magyar Posta a bevonás napját követően még három évig, az MNB pedig 20 évig – 2036 decemberéig – névértéken, díjmentesen becseréli a régi 20 ezer forintosokat.

A teljes bankjegysorozat cseréjének költsége 2018-ig 14-16 milliárd forint, de ennek mintegy 60 százaléka a természetes használatból eredő pótlás miatt amúgy is felmerült volna. A többletköltségeket hosszabb távon kiegyenlíti, hogy az új bankjegyek korszerű, új technológiák alkalmazásával készülnek, ami hatékonyabb gyártást tesz lehetővé.

Bár a készpénz „halálát” már sokszor megjósolták, a statisztikai adatok ezt nem támasztják alá, az elmúlt két évben évi 15 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Jelenleg 400-420 millió darab bankjegy van forgalomban, amelyeknek az értéke meghaladja a 4000 milliárd forintot. A forgalomba kerülő készpénz mennyiségét a gazdaság igénye határozza meg – mondta az igazgató, aki szerint az MNB is preferálja a készpénz nélküli fizetési módok terjedését.

Bővebben: Napi.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük