Kívül tágasabb!

BarátEndre

A hétvégén Budapestre látogatnak az európai szocialisták, amit Tobiás József úgy vezetett fel, hogy hazánkba jönnek az európai barátaink. Amikor a múlt héten ezt a nyilatkozatot tette az MSZP elnöke, még hihetőnek is tűnt. Fontos is lenne az MSZP-nek ez a PES (Európai Szocialisták Pártja) konferencia, sok-sok európai elit politikussal, megmutathatnák, hogy még mindig bennük látják nyugati szövetségeseink a Fidesz leváltóját.

Azonban nem sokkal Tóbiás nyilatkozata után a Gabriel Sigmar (német szocdem alkancellár) és francia szövetségese Emmanuel Macron (francia szocialista pénzügyminiszter) a The Guardianben közös cikket publikált az Európai Unió jövőjéről. A cikk hitet tett a kétsebességes Európa mellett, egy elit-Európa és egy maradék – vagy mondjuk úgy a periféria – kettősségének szükségszerűségét hangsúlyozva.

Az elitet az euroövezet országai alkotnák a közös pénz mellett, közös adórendszerrel, szociálpolitikával és új politikai intézményekkel. A többiek meg lazán kapcsolódnának hozzájuk és az ő példájukat követve egyszer, valamikor bebocsájtást nyerhetnének a klubba. Az MSZP és ahogy ők mondták „Magyarország barátai” furcsa ajándékot hoznak Pestre. Az unióból való „kizárásunk” az ajándék.

Nem azért zárnának ki minket, mert lábbal tiporjuk az emberi jogok minden egyes pontját, nem azért, ahogy a szegényekkel, a hajléktalanokkal, a munkavállalókkal, a romákkal, a bevándorlókkal bánunk, hanem azért, mert nem vagyunk elég gazdagok. Azét mert a britek (inkább csak az angolok) utálják a keleti bevándorlókat és némi Camerronnal történ bájcsevej után Merkel is problémásnak találta a keleti megélhetési bevándorlók jelenlétét a civilizált nyugaton. Ezért kerestek közösen valamilyen kulturált megoldást a nemkívánatos országok „kizárására”.

Az Európa euroövezeti és az azon kívüli országokra való felosztása azonban az egyszerű hétköznapi kritika próbáját sem állja ki. Ha végignézzük a mai euroövezeti tagállamokat, arra a következtetésre juthatunk, hogy a legtöbbje ma a saját maguk által hozott szabályok szerint sem használhatnák a közös valutát. Ha megvizsgáljuk, hogy egy-egy ország hogyan szerzett tagságot, akkor a FIFA eljárásrendhez hasonló korrupciós esetek tömkelegével találnánk szembe magunkat. Ha megnézzük, hogyan játsszák ki a fejlett országok multinacionális vállalati a fejletlenebb országok adórendszereit, akkor láthatjuk, hogy itt nem valami jó-rossz ellentétről van szó, csupán büdös a szegény rokon. Ha megnézzük, hogyan bánnak az euroövezet gazdagabb tagállamai a szegényebbekkel, akkor látható, hogy itt egyszerűen a gazdag országok érdekeinek érvényesítéséről van szó.

Európai értékekről már szó sem esik, sem emberi jogokról, sem munkavállaló jogokról sem szolidaritásról egyszerűen csak a gazdagság számít. Európai „barátink” egy dologról hallgatnak, arról a morális válságról, ami végigsöpör Európán. Arról a gyűlöletről, ami a bevándorlók, legyenek azok menekültek, keleti munkavállalók vagy hazájukban megkínzott sokszor igaz hős demokraták ellen irányul, arról a gyűlöletről, ami ott van a brit plakátokon, a német és francia utcákon.

Arról sem szólnak, hogy a demokratikus döntéshozatal intézményrendszerét a mai napig nem sikerült az uniónak felállítani, hogy titkos tárgyalásokon döntenek sorsunkról, sokszor seggrészeg korrupt senki által meg nem választott politikusok (Juncker).

Arról sem szólnak, hogy azoktól a jogoktól fosztják meg némi pénzadomány fejében a szegényebb országok polgárait, amik pár évtizede még európai alapjogok voltak. Ezt a csomagot hozzák nekünk az európai szocialisták. Remélem köszönetet nem várnak érte. Az MSZP-nek még ez sem jött be.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük