Köln: az információhiány az alternatív magyarázatoknak kedvez

kerdojel

A német menekült-ügy szilveszteri fejleményei jelenleg is gyűrűznek tovább. A vizsgálatoknak még nincsenek végleges eredményei, de azért több tanulság levonható belőle. Miközben az információhiány a különböző alternatív magyarázatoknak is kedvez. Amelyek esetében azért érdemes az érdekviszonyokra is rá‑, és rápislantani. Akkor is, ha néhányaknak ez nem tetsző eredménnyel jár.

Érdemes visszatérni egy korábbi gondolatra. Arra, „hogy beosztásra, nációra való tekintet nélkül kerüljenek is a vádlottak padjára az elkövetők”. Illetve, hogy: „az adott esetben csak ők”. Ami különben nem ütközik az alapvető demokratikus jogelvekkel, illetve a koncepciós, rasszista indíttatású, illetv a kollektív bűnösséget hirdető eljárások elutasításával. S mielőtt bárki belekötne: a kölni rendőrség közleményei alapján eddig nem bukkantam nyomára annak, hogy ez sérülne. Ezzel szemben az internetes közvéleményben megjelentek azok a vonulatok, amelyek válogatás nélkül elítéltek mindenkit, aki nem árjának születet. A korábban emlegetett arányoktól függetlenül.

Holott, ha a számos más esetben, akkor a szociológiai attitűdök eloszlásában is elfogadhatjuk a harang-görbét modellnek. Ennek alapján tetszőleges nagyobb, statisztikainak tekinthető csoportban meg fogjuk találni azt a tíz-húsz százalékot, aki radikalizált, vagy egybites érvkészlettel radikalizálható. Természetesen ezek jelenlétét a migránsok között ostobaság lenne lebecsülni. Azonban a többiek megítélése rajtuk keresztül, ahogy korábban is írtam, olyan lenne, mint a teljes magyar népességet az ultrák, a könyvégető neonácik alapján minősíteni. Azonban a fórumok hozzászólóinak egy része vagy nem gondol ebbe bele, vagy valóban az említett csoportokba tartozik. Így nem is zavarja őket ez az egyen-azonosítás. Az tehát mindenképpen tanulságos, hogy konkrét ismeretek nélküli vádaskodások keretében megjelennek a diszkriminatív gyűlöletkeltés tükröződései. Aki pedig a menekülteknek is egyforma jogokat kér, és csak az elkövetőkre irányuló eljárásokra koncentrálna, az előlép a „szemétállathordaerőszakolók” felmentőjévé. Függetlenül annak az egyszerű motívumnak a végiggondolásától is, hogy elutasítható-e a szervezett akció, illetve kinek az érdekét szolgálja, ha nem elutasítható a szervezés.

A bevándorlók érdekeit például biztosan nem szolgálja. Éppen az előzőekben emlegetett kollektív bűnösség-képzet kialakulása miatt. Ez nem azt támasztja alá, hogy a frissen érkezett bevándorlók tömegei spontán nekiindultak a szilveszteri éjszakának. De adott esetben a helyismeret hiánya is gátja lehet egy soraikból induló spontán szerveződésnek. Alkalmasint a tudatos felkészülés, felkészítés nyoma lehet az egyik letartóztatottnál talált előre megírtcédula-kollekcióis. Alkalmasint, ha valaki nem bírja a nyelvet, akkor a legtrágárabb, provokatívabb szöveggel megírt cetlit is a kezébe lehet nyomni. Azzal a szöveggel, hogy „jó csajozós duma van rajta”. Akár gyanútlanul is mutogatni fogja, és mire a reakciók alapján rájön, hogy átverték, addigra már késő lehet. A másik addigra ezt molesztálásnak tekinti, és joggal. Miközben a provokátor, a cetli értelmi szerzője már messze jár. Akkor is, ha egy korábbi bevándorló-generáció heccelődő tagja, és akkor is, ha helybeli politikai provokatőr.

Szintén egyfajta felkészülést sejtet, hogy megjelentek ahamisított, csonkítással módosított videók a neten. Amelyet, tekintettel arra, hogy a migránsokra nézve dehonesztáló, aligha a frissen érkezettek állítottak elő, illetve terjesztettek. De amelyek alkalmasak lehetnek a hangulatkeltésre, illetve a szélsőjobboldali megmozdulások hangulatielőkészítésére. Márpedig a szélsőjobb megmozdulása megtörtént, és az egységes német támogatottsági kör esetleges megszerzésével a Pegida egyértelműen haszonélvezője lehet németországi Szilveszter-éjnek. Ahogy másutt is profitálhat a szélsőjobb a különböző hasonló eseményekből. Időponttól függetlenül. De természetesen nem csak a szélsőjobb, hanem a jelenlegi kormányzatot gyengíteni kívánó egyéb helyi mozgalmaknak, politikusoknak is jól jöhetett a nők molesztálása.

De ne legyünk annyira igazságtalanok, hogy mindent a helybeli csirkefogók nyakába akarjunk lőcsölni. Egészen biztos, hogy a migránsok sem egytől egyig angyalok. De még azok sem feltétlenül, akik korábban, akár generációkkal korábban érkeztek. S akik esetleg nem a támogatandó honfitársat, hanem a konkurenciát látják a frissen érkezettekben. Alkalmasint, ahogy erre egyinternetes fórumhozzászólása rámutatott, nekik is érdekük lehet a frissen érkezettek lejáratása. S kár lenne leírni az ISIS provokátor-ügynökeit is. Azonban mindezek a lehetőségek még inkább sürgetik a mielőbbi korrekt kivizsgálást és az eredmények transzparens közlését.

Éppen a korábban említettek jegyében: a bűnösöket kapják el, és járjanak el ellenük. De csak a valóban bűnösök ellen, és „érdemeik” szerint. A felbujtók, provokátorok, szervezők ellen is. S persze az erőszakoskodók ellen is.

Forrás: Gondolatvilágban 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük