Konferencia Ferenc pápa tanításáról

Ferenc pápa

Beszélgetés Vácott.

Ferenc pápa tanítása, mélyen humánus és olykor meglepően radikális nyilatkozatai széles körben felkeltették az érdeklődést az egyházfő személye és indíttatása iránt. Míg a progresszív gondolkodású emberek világnézetüktől függetlenül nagy rokonszenvvel hallgatják tanítását, a konzervatív katolikusok – benne a magyar klérus nagyobbik része és a jobboldali sajtó – nyílt vagy alig burkolt ellenszenvvel viszonyul hozzá. Amikor Bolíviában különösen kemény beszédet mondott, és a marxista Morales elnöktől átvette a sarló-kalapáccsal díszített feszületet, beszédét teljes terjedelemben Magyarországon csak a Greenpeace szervezet tette közzé a honlapján. Magam ennek nyomán ismertettem a beszédet az egyik napilapban, s e cikk széleskörű visszhangja nyomán gondoltam arra, hogy érdemes lenne egy konferenciát rendezni az egyházfő tanításáról.

Beer Miklós váci megyéspüspök, akit tréfásan „Ferenc pápa magyar hangjának” is szoktak nevezni, első szóra elvállalta a konferencia fővédnökségét, és egyben rendelkezésünkre bocsátotta a váci püspöki palota dísztermét. A konferencián egyházi és világi előadók beszélnek Ferenc tanításának teológiai, szociális, környezetvédelmi és (nem pártpolitikai értelemben) politikai vetületéről. A nyitó előadást Beer Miklós püspök úr tartja, a másik egyházi előadó a fiatal jezsuita teológus, Török Csaba lesz. Bárdos-Féltoronyi Miklós, a leuveni katolikus egyetem emeritus professzora Brüsszelből érkezik a konferenciára. A „balszárnyat” Andor László volt EU-biztos, Pogátsa Zoltán közgazdász és Hegyi Gyula képviselik. A „zöld vonalat” pedig Jávor Benedek EP-képviselő és Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője.

Helyszín: Vác, Püspöki Palota, Migrazzi Kristóf tér 1

Időpont: November 12, 10:00 – 13:00

Előzetes regisztráció nem szükséges!

Megközelítés: a Nyugatiból minden óra 7 perckor induló vonat 25 perc alatt ér Vácra, a kerékpárút pedig különösen szép 🙂

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük