Köpönyegforgató, konformista kispolgárok

Rengeteg jó mesterem volt eddig az életem során, akiktől nagyon sok hasznos és bölcs dolgot tanultam. Néhány éve mondta az egyikük, hogy: „Tudod, a jog olyan, mint egy pókháló. Csak a kisemberek akadnak fent, a nagyok átszakítják és átrepülnek rajta gond nélkül.” Szerintem ez hatalmas igazság, megfontolásra érdemes! Ízlelgessétek!

Szóval van ez a bliccelés nevű jelenség. A cikkben szereplő hapsi rácseszett, 300-350 Ft miatt nyilvánosan megalázták és feltrancsírozták a falra. Szerintem ezek tipikusan olyan dolgok, amelyekből kiválóan le lehet szűrni egy-egy ország társadalmának állapotát. Szóval van ez a capcara mentalitás, ügyeskedés. Minimum több évtizedes hagyománya van ennek idehaza. Nem találok benne semmi kifogásolni valót. Túlélési ösztön.

Aztán van itt még további sajátossága a magyar népléleknek. Ez pedig a spicli, képmutató, házmester mentalitás. Adj hatalmat egy kispolgár kezébe, és teljesen elszáll az agya, azt gondolja, hogy élet és halál ura! Életének szinte majdnem minden pillanatát a túlkompenzálás és a hatalomfitogtatás fogja kitölteni.

Azt tudtátok, hogy Magyarországon volt a német megszállás idején a legtöbb spicli? Állítólag még maguk a németek sem értették a hatalmas feljelentés özönt. Aztán a németek helyett oroszok jöttek, a spiclik és az aktuális hatalmi érdekeket kiszolgáló köpönyegforgató, konformista kispolgárok maradtak. Hová vezetett ez?

350 Ft egy vonaljegy ára. Oda-vissza már 700 Ft. Ismerek embereket, akik naponta ennél kevesebb pénzből kénytelenek megélni. Egy felnőtt bérlet 10 jelenleg 10 ezer forint körül van, a diák nagyjából ennek a fele. Lehet vitatkozni, hogy ez sok, vagy kevés. Akinek sok, annak nagyon sok. A büntetés összege pedig szinte kifizethetetlen számukra.

Gondolkodjatok el ezeken a dolgokon, mert ez a néhány perces jelenet hűen tükrözi a magyar társadalom állapotát. Minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Én nem nagyon tudok mondani a rendszerváltás óta igazi államférfiakat. A jelenlegi miniszterelnök a magyar néplélek legalantasabb ösztöneire játszik rá (pl. bevándorlók körüli mizéria, halálbüntetés visszaállításának gondolata, stb.). Esélyes riválisa szintén. Újra és újra, ciklusról ciklusra cseberből vederbe estek. Olyanok vagytok, mint a kis elefánt, könnyen felejtetek és sohasem tanultok a történtekből.

„Aki nem dolgozik, ne is egyék!” – tartja ez a régi, szociálisan rendkívül érzékeny közmondás. Régóta, talán genetikailag kódolva van bennünk, magyarokban ez a mentalitás. Megérdemeljük a sorsunkat!

Az egykori nyilasok munkásőr egyenruhára cserélték az öltözéküket. Az egykori kiváló elvtársak, helyi párttitkárok és egyéb seggnyalók pedig napjainkban buzgó módon imádkoznak minden vasárnap a templomban és kiváló keresztényi avanzsáltak. Seggek jönnek, seggek mennek, de mindig lesznek, akik fényesre nyalják. Ennyit akartam csak mondani.

Forrás: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük