Koronavírus – nem ruházkodunk eleget, csődhullám előtt a divatáru-ágazat

November-december folyamán 40-60 százalék körüli bevételcsökkenésről számoltak be a divatáru kiskereskedők. Ez hellyel-közzel ugyanakkora zsugorodást jelentett, mint a tavaszi időszakban. De mivel a ruhaárusok ősszel-télen produkálják a forgalmuk nagy részét, mondta el a napi.hu-nak Csordás Norbert, a számos ruházati kkv-t, és az ételudvarok vendéglátós cégeit tömörítő Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének (BBÉE) szóvivője

A legkomolyabb veszteséget a legmagasabb bérleti díjú, legnagyobb tömegeket vonzó budapesti bevásárlóközpontok bérlői szenvedték el, náluk a visszaesés 2020 utolsó két hónapjában 50-70 százalék körül volt, 2019 azonos időszakához képest. A hatalmas esés magyarázata, hogy ezeknél a nagy központoknál egyfelől elmaradtak a külföldi vásárlók, másfelől az, hogy korábban az ország minden pontjáról jártak ide vásárolni vidékiek is, akik az idén már – a vírustól tartva – nem jöttek fel a fővárosba.

A szakember úgy becsüli, hogy várhatóan most kezdődik a csődhullám. Sorra zárnak be a boltok a plázákban, miközben – a tavaszi időszakkal ellentétben – nincs érvényben felszámolási és végrehajtási moratórium, továbbá nincs bevezetve a bérleti szerződések felmondására vonatkozó moratórium, ami legalább nyugodt körülményeket biztosítana a bérbeadóknak és a bérlőknek arra, hogy tárgyaljanak.

Csordás elmondta, hogy más szereplők egyelőre nem vonultak ki, de sokan optimalizálják működésüket. A főváros és a megyeszékhelyek 30 bevásárlóközpontjában – a Cosmos City egységeivel együtt – közel 90 olyan üzletet vettek számba az egyesületnél (a teljesség igénye nélkül), amelynek a bérlője a válság kezdete óta kiköltözött.

A kormány adatai szerint a divatáru-ágazat a harmadik helyen áll a koronavírus-válság miatt elszenvedett forgalomcsökkenést nézve, a turizmus és a vendéglátás után.

Ennek ellenére az ágazat egyelőre semmilyen központi segítséget nem kapott. A BBÉE két minisztériumnál – a KKM-nél és az ITM-nél – is előterjesztette javaslatcsomagját, de segélykérésük még nem talált válaszra.

A csomagban egyebek közt azt kérték a kabinettől, hogy a kormány 2021 január 1-től csökkentse az áfát 15 százalékkal, legalább 18 hónapra azon cégek esetében, amelyeknek a bevásárlóközpontban vannak a telephelyeik. Szintén kérelmezték, hogy a kormány a bruttó bérek és a bérterhek 50 százalékát biztosítsa a vállalkozásoknak támogatás formájában, és kezdeményezték a bérleti díjak 50 százalékos csökkentését 2020 szeptember 1-től 2021 május 1-ig. Emellett szeretnék, ha a bérleti szerződések felmondására moratórium vonatkozna.

A bevásárlóközpontok bérbeadói jellemzően elzárkóznak attól, hogy a tavaly október-decemberi időszakra segítséget adjanak a bérlőknek. Csak arra mutatnak hajlandóságot, hogy esetleg az első negyedévre adjanak valamennyi bérleti kedvezményt, de nem akkora mértékűt, mint tavaszi üzletbezárások során – annak ellenére, hogy a forgalomvisszaesés aránya ugyanakkora az őszi-téli szezonban is.

Napi.hu

Fotó: MTI

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •