Korszakváltás: Az Orbán rendszer már biztos hogy marad! Marad?

Sokak örömére szolgált a parlamenti ellenzéki pártok, és a Momentum választási összefogásáról szóló bejelentése, ami a 2022-es Országgyűlési Választás megnyerésére, a Fidesz kormány leváltásának reményében született. Az összefogás jelszava őszinte: korszakváltást hirdet csupán, az Orbán rendszer leváltása helyett.

Az Orbán rendszert már egy évtizede nyögi az ország, noha ezt meg lehetett volna előzni. A baloldalról érkező figyelmeztetésekre, a mai rendszert megelőző, sőt a kialakulását is kizáró megoldási javaslatokra azonban ügyet sem vetett az akkor még kormányzó, ma az ellenzék nagyobbik részét kitevő politikai osztály. Egyszerűen azért nem, mert a neoliberális kormányzással mindenben és teljesen összeegyeztethetetlen volt a társadalom felszabadítása a totális elnyomásból, a jobboldal ostoba és kapzsi igája alól. Mi több, akár a parlamenti jobboldali hegemónia is megtört volna, s 20 év után valódi baloldali párt is kerülhetett volna be a parlamentbe, s ma nem csak a szélsőjobboldaltól balra álló – s ezért magukat „baloldalinak” nevező – neoliberális tőkés internacionalista pártok volnának a médiahorizont felett található (a sajtóból közismert) ellenzékben.

A 2010-es országgyűlési választásokon a voksok többségének megszerzése, amely a parlamenti 2/3-hoz vezetett, nem volt túl nehéz a Fidesznek, sőt határozottan állítható, hogy az előző kormányzat -ami a parlamenti demokráciát neoliberális törvénygyárrá változtatta, – ezt határozottan előkészítette számára. Ennek apró de fontos és közismert bizonyítéka, hogy a Bajnai kormányzat ország lakosság ellenes dúlását nem győzte dicsérni a Fidesz kormány, majd ugyanezt a lelkes dicséretet kapta vissza később a tetteiért Orbán magától Bajnaitól, a neoliberalizmus egyik hazai főgurujától.

A baloldal által előre jelzett rendszer végül 2011 április 25-én öltött testet a Fidesz alkotmányellenes puccsával, a morálisan terhelt, és keménydrog függő Szájer József által alkotott „alaptörvény” megszavazásával, amit Szájer egy laptopon tákolt össze. Ez a „drogos delíriumban fogant alaptörvény” nem csupán a törvénnyel és a józan ésszel áll szemben, hanem az alkotója és baráti és politikai köre erkölcseivel, és az általuk folytatott életvitel minden egyes elemével is. De jó alap volt arra, hogy a Fidesz egy új, saját jogrendet alkosson a köreihez tartozó gazdagok érdekében, a munkások és a szegények ellen. Vagyis egy új rendszer született: a nép hátára ült tolvajok, drogosok, bűnözők rendszere, ami az Orbán rendszer maga.

A következmények leírása könyvtárakat tölthetne meg, egy pár szóban szinte leírhatatlanok. Mindössze annyit jegyeznék meg róla, hogy maga a borzalom, ami eleddig csak a természeti katasztrófák utáni állapotokról alkotott vízióinkkal azonos.

A rendszer persze működésképtelen, illetve csak addig működik, amíg a rendszer urai lopni tudnak a köztulajdonból, és a lakosságtól, amire bűntetlenséget biztosít nekik a közhatalmi csúcsokra ültetett embereik serege, akik kinevezésére az alaptörvényük adott korlátlan lehetőséget. Ám amíg van mit ellopni – és azt el is lehet – addig ennek a rendszernek a fenntartásában érdekelt minden felemelkedett és pofátlanul meggazdagodott tolvaj is, akik függenek ettől a rendszertől, amit az Orbánék által fabrikált jogrend testesít meg.

Az orbáni önkényhez eddig a részvételével asszisztáló parlamenti ellenzék összefogásának jelszava egyértelmű üzenet a társadalom nyakán parazitaként élősködő rendszer uraknak: csak korszakot váltanak, rendszert nem! Aki behódol, lophat tovább. Még az alaptörvényt, és a társadalmat fosztogató veszélyes bűnözőket védő jogrendet sem törlik el! Mert a reménybeli új hatalom értékrendje ugyanaz a jobboldali, tőkés internacionalista mint a Fideszé. Ha át is veszik a hatalmat, a rendszer akkor is marad. Vagyis nem történik semmi különös.

Van azonban mégis egy aspektusa a „korszakváltó” azaz pusztán a kormányváltásra – Orbán eltávolítására -való törekvésnek: ha a társadalom a „korszakváltásra” szavaz, azzal is magára az Orbán rendszerre szavaz! Példa nélküli lesz a történelemben, hogy egy kirabolt, szegény nép a zsarnokaira, a zsarnokai illegitim elnyomó jogrendjére és rendszerére szavazzon egy demokratikus választáson! Igaz, 1989 óta nem volt példa arra, hogy ilyen gyalázatos módon átverjék a társadalmat, – bár a neoliberális kártevőktől ennél jobbat soha nem remélhettünk.

Azért a saját felelősségünk kapcsán meg kell jegyeznem azt is, hogy ha a választáson a „korszakváltók” győznének, és az Orbán rendszer a társadalomtól így kapna felhatalmazást az ország és a társadalom további kirablására, a jogfolytonosan létező államunk, Köztársaságunk lábbal tiprására, akkor senkinek sincs joga tovább panaszkodni a sorsa miatt! De azt tudni kell, és meg kell jegyezni az azutáni időkre is, hogy talán még a kannibálok se tettek volna ilyen szívességet a hódítóiknak! Vagyis aki bárhogy is asszisztál ehhez az átveréshez, az többé nem nevezheti magát hazafinak, sőt Európainak sem. 

De még nem késő, még megvan a rendszerváltásra is a lehetőség. Talán az utolsó, amíg élnek még néhányan az erre képes valódi baloldaliak közül..

Utóirat: A neoliberális tolvaj politikai osztálynak pedig el kell tűnnie, a főkolomposoknak élethosszig börtönben, az erkölcstelen szolgáiknak meg a történelem szemétdombján van a helyük. Aztán “a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez”. Nincs már helye semmilyen reménynek vagy alkunak. 

A.P.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •