Közel 2900-an veszíthetik el az otthonukat ősszel

keyfalling

2012 harmadik negyedévében a bankok összesen 2866 ingatlant jelöltek kényszerértékesítésre, amivel együtt már tavaly év vége óta összesen 10 914 ingatlan tulajdonosa veszítheti el otthonát.

Nem üzlet a bankoknak a kényszerértékesítés

Mint ismert a kormány 2011 júliusától kvótarendszert vezetett be a a kényszerértékesítésekre vonatkozóan, azért, hogy a bedőlő hitelek miatt korlátozva legyen egy esetleges nagy mennyiségű értékesítési hullám megindulása, ami túlkínálatot és áresést eredményezett volna a lakáspiacon.

2011-ben ez a kvóta a fedezeti ingatlanállomány 2 százaléka volt, idén 3, jövőre 4, 2014-ben pedig 5 százalékra emelkedik. “Az érintett pénzügyi intézmények az eddigiekben jellemzően kihasználták a kvótarendszer adta lehetőségeket, és a teljes, vagy csaknem a teljes keretnek megfelelő számú ingatlant jelöltek ki. A 2012. III. negyedévre kijelölt ingatlanok esetében azonban – bár a kvóta alapja 6 százalékkal, a kijelölhető ingatlanok száma pedig 7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, – a kényszerértékesítésre ténylegesen kijelölt ingatlanok száma 10 százalékkal csökkent. Ennek következtében a kvótakihasználtság a pénzügyi intézmények összessége szintjén 84 százalékról 71 százalékra esett vissza” – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb statisztikájából. 

A PSZÁF gyorsjelentése szerint a változás hátterében több bank tudatos, a behajtási stratégiát érintő döntése áll. A kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az elérhető értékesítési ár rendkívül alacsony, így az ügyletek csak jelentős veszteséggel zárhatók, esetleg eredménytelen is a kényszerértékesítés. Emellett a folyamat hosszú és költséges, pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal, például az ügyféllel történő megállapodással szemben, amelyre az intézmények továbbra is elsődleges megoldásként tekintenek. Az ügyféllel közös értékesítés – bár szintén hosszú folyamat – mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér – vélik a szakemberek.

Zalában és Hevesben fogták vissza leginkább a kijelölést

A fentebb említett 71 százalékos kvótakihasználtság azt eredményezte, hogy 2011 utolsó negyedévétől kezdve kumuláltan 10 914 lakóingatlant jelöltek ki értékesítésre. A 2012 második negyedévi 3177 ingatlan után harmadik negyedévre ennél kevesebbet, 2866-ot jelöltek ki a bankok a lehetséges 4053-ből.

A PSZÁF megyékre lebontva is közli a kvótakihasználtságokat, mely alapján kiderült, hogy arányaiban a legnagyobb mértékben Heves megyében fogták vissza a lakóingatlanok kényszerértékesítésre történő kijelölését a bankok, hiszen az előző negyedévi 82 százalékos kihasználtság után a harmadik negyedévben már a kvóta mindössze 60 százalékát használták ki a pénzintézetek. Szintén jelentős “visszafogás” történt még Zala és Nógrád megyében is: előbbi esetben a korábbi 79 százalék után most csak 58 százalékot használtak ki a bankok, Nógrádban pedig a második negyedévi 85 százalék után most csak a kvóta 65 százalékával éltek. 50 százalékos támogatással telephelyfejlesztés alföldi és közép-magyarországi ipari és szolgáltatócégeknek! Pályázzon, segítünk!

Ezzel szemben úgy tűnik az adatok alapján, hogy Győr-Moson-Sopron, Fejér és Pest megyében szinte nem is változott a kvóta kihasználtsága, mindössze 7-9 százalékpontos visszafogásról számolt be a PSZÁF statisztikája.

Számszerűen a legtöbb ingatlant egyébként Pest megyében jelölték ki értékesítésre: itt a kvóta 80 százalékos kihasználtsága 430 ingatlan jelent, míg Tolna és Vas megyében egyaránt mindössze 57-57 lakóingatlan kerül kényszerértékesítésre, előbbi megyében ez a kijelölhetők 57, utóbbi megyében pedig 63 százalékát jelenti.

Forrás: mfor.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük