Közjegyző előtt nyilatkozott a mentős, hogy zsarolás hatására írta alá új szerződését

„A 2021. március elsején hatályba lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést kényszer hatása alatt fogom aláírni” – idéz a telex.hu egy mentőszolgálati dolgozó hivatalos nyilatkozatából, amelyet február 11-én írt alá és helyezett letétbe egy közjegyzőnél. A szolgálati jogviszonyról szóló megállapodást az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan a mentőszolgálat dolgozóinak is alá kell írniuk, március elsejétől csak így folytathatják a munkát. Az új státusz az ápolók és mentősök bérén nem változtat.

Mint a letétbe helyezett irat indoklása fogalmaz, „az egészségügyben eltöltött több évtizedes munkámból eredő tapasztalatot, a megszerzett végzettségeimet csak az állami ellátórendszerben tudom kamatoztatni. Az általam képviselt szakma intézményi követelményei annak specialitása miatt a magánegészségügyben nem találhatók meg.”

A mentős azt mondta, nyilván senki sem kényszeríti arra, hogy maradjon a szolgálatnál, de ő szereti a hivatását. Másodállásban egy kórházban dolgozik, és az új szerződés értelmében ezt engedélyeztetnie kell, és az Országos Kórházi Főigazgatóság fogja eldönteni, folytathatja-e a szakmai fejlődését is segítő munkát. Azt is szóvá tette, hogy csak heti 60 órában dolgozhat, ezzel pedig „csökkentik a munkaerőtőkéjéből fakadó bevételét”.

Mától megszűnt az addigi közalkalmazotti jogviszony, helyette lett az egészségügyi szolgálati jogviszony. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók fele fontolgatta, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, további 20 százalék pedig a későbbiekben itthagyná a magyar egészségügyet.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •