Közmunkások kerültek az éhhalál szélére

kozmunkas

A kép csak illusztráció…de ha ilyen közel kerül a
gereblye vagy egyéb kerti szerszám a döntéshozóhoz
akkor már nagy lesz a baj…

Szó szerint éheznek a közmunkások Magyarországon – erről tanúskodik legalábbis egy baranyai kistelepülés polgármesterének beszámolója. A független vezető azért kérte a saját, illetve faluja nevének elhallgatását, mert attól tart, az új járási struktúrában kormányzati bosszú áldozatává válhat települése 850 lakosa. Beszámolt azonban a helyben és a környéken uralkodó katasztrofális állapotokról, melyek azután alakultak ki, hogy a közfoglalkoztatási programban résztvevőknek tavaly december 31-gyel megszűnt a munkaviszonya. Január 3-án kapták meg az utolsó heti, 9800 forintos közmunka-bérüket ezek a foglalkoztatottak, akik így családjaikkal együtt egészen február közepéig nem részesülnek egyetlen forint támogatásban sem, sőt, akkor is csak azok, akik regisztrált álláskeresők. A következő Start Munkaprogram ugyanis csak március 1-jén indul, melyből – noha szintén nem élnek meg könnyen – heti 10-12 ezer forintos bevételhez juthatnak majd.

Már ha túlélik a telet, a 850 lakosú településen ugyanis eddig már több mint tízen folyamodtak eseti segélyért az önkormányzathoz azok közül, akiknek az utolsó közmunka-bérük is elfogyott. Szó szerint se élelemre, se tűzifára, vízre, villanyra, gázra sincs pénzük az embereknek, ezt a helyi családsegítők vizsgálata is megerősítette, hiszen azt tapasztalták: éheznek az érintettek. Az igény tehát jogos lenne, ám az önkormányzat – ahogy a magyar kistelepülések jelentős része – az Orbán-kormány által megvont központi támogatások híján nem képes kigazdálkodni a költségvetéséből az életmentő támogatásokat.

“Olyan súlyos a helyzet, hogy az egész évre tervezett 100 ezer forintos eseti segélykeretből január közepéig már több mint 60 ezer forintot kiosztottunk, jelenleg élelmiszercsomagokat próbálunk összeállítani, de fogalmunk sincs, hogyan élik túl a következő heteket az emberek” – mondta a településvezető. Az országban korántsem egyedi problémával kapcsolatban több polgármester is úgy látja: miközben a kistelepülések támogatásait a kormány olyan szinten csökkentette, hogy abból az alapszolgáltatásokat sem képesek biztosítani, a kabinet csak a foglalkoztatási statisztikák javítására használja a közmunkásokat, egyébként pedig hagyja, hogy éhen pusztuljanak.

Éppen ezekre az állapotokra reagált úgy a minap Nyakó István, hogy amit a kabinet tesz a közmunkások ügyében, az egyszerűen szemfényvesztés. A Közmunkás Szakszervezet társelnöke, az MSZP képviselője minden érintettet a Kossuth térre invitált az Országgyűlés első ülésnapjára, február 11-ére egy úgynevezett “osztályharcos” tüntetésre. Úgy fogalmazott: két út áll a közmunkások előtt; vagy egyesével halnak éhen, vagy összefognak, és akár gyalogosan, az éhségmenetek résztvevőiként eljönnek, hogy kiköveteljék jogaikat.

FORRÁS: NOL.hu

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük