Közmunkások követelése: élhető Magyarországot!

kozmunka1 480

Élhető Magyarországot követel a kormánytól a Közmunka is munka csoport, mert nem lehet 47 ezer Forintból lakbért, közüzemi díjat fizetni, élelmiszert és ruhát venni egy családnak. A Magyar Szociális Fórumhoz csütörtökön eljuttatott üzenetükben tiltakozásuknak adnak hangot Selmeczi Gabriella FIDESZ-szóvívő sikerpropagandája miatt, miszerint 206 ezer közmunkás él több pénzből mint eddig.


A jelenlegi kormány 47 ezer Forintot ad napi 8 órai munkáért egy közmunkásnak a korábbi 60500 Forint helyett. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét 22800 Ft-ra csökkentették 28500-ról.  A megígért áfa-csökkentés helyett 27 százalékra emelték fel az áfát, ezzel megdrágították az élelmiszert, a közlekedést, az alapvető létfenntartást és a lakhatást.

„Hol a beígért egy millió munkahely? Miért diszkriminálják a közmunkásokat a többiekkel szemben azzal, hogy nem adják meg nekik a minimálbért, hanem közmunkás bért fizetnek nekik? A közmunkások többségének ez az egyetlen lehetőségük a munkavállalásra, a család eltartására, a gyermekek iskoláztatására!” – szögezik le a nyilatkozatban.

Miért hagyja figyelmen kívül a kormány a március 25-i Népi Gyűlésnek azt a követelését, hogy a megélhetési válság enyhítése, és a lakossági terhek mérséklése érdekében 27 százalékról 9-re csökkentsék a legfontosabb élelmiszerek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök áfáját? Miért nem csökkentik 12 százalékra a gáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát! Miért nem érdekelt a kormány abban, hogy ezzel negyedével mérsékelje a családokat agyonpréselő rezsiköltségeket – szegezik a kérdést a FIDESZ-t képviselő Selmeczihez.

A Közmunka is munka csoport képviselői szerint a kormány nem törődik alakhatáshoz való joggal sem, hiszen nem állította le azoknak a családoknak a kilakoltatását, amelyeknek nincs hová menniük, és nem vonta vissza a végrehajtóknak adott engedélyt 5050 lakás elárverezéséről 15 ezer ember feje fölül.

Az önök kormánya csak beszél a keresztény családalapítás fontosságáról anélkül, hogy tenne is érte, hiszen a mai bérek és élet nehézségek nem ösztönöznek gyermekvállalásra, sem tisztességes munkára – írják.

A Széll Kálmán terv által kilátásba helyezett 40 milliárd Ft gyógyszertámogatás-csökkentés az emberek egészségi állapotának romlását fogja előidézni, a nagyvárosi tömegközlekedés költségvetési támogatásának csökkentése miatt jövőre emelkedni fognak a viteldíjak. A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül, tömeges öngyilkossághoz, fagyhalálhoz, az emberek egészségi és anyagi állapotának lepusztulásához vezet. Javasolják, hogy ennek a folyamatnak úgy vessenek véget, hogy nem csak a bankokkal ülnek le tárgyalni, hanem a társadalommal is párbeszédbe bocsátkoznak, és tiszteletben tartják az élethez való legalapvetőbb emberi jogot.

Vegyék komolyan a magyar társadalom megélhetési gondjait, hozzanak ennek megfelelő törvényeket, és teremtsék meg az élhető Magyarország alapjait megszorítások nélkül, igazságosságban – fejeződik be a Közmunka is munka csoport kormányhoz intézett tiltakozása, melyet a Magyar Szociális Fórum ismertetett.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük