Krakkóban is utcán a lengyelek “a feszültség a Covid elterjedésével robbant be”

Több lengyel városban közlekedési csomópontokat torlaszoltak el hétfőn, és megbénították a forgalmat tüntetők, a tiltakozó tömegek a lengyel alkotmánybíróság beteg magzatok művi vetélését tiltó döntése miatt vonultak az utcákra Lengyelországban – adta hírül Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója.

Krakkói olvasónk 4 éve kint volt a tüntetéseken, idén nem vett benne részt:

“elborzaszt ez az egész, és a velünk élő nagymamát sem akarom veszélynek kitenni, régi barátja pont most halt meg koronavírusban.”

Lengyelországban az abortusz 27 éve tilos 3 kivétellel. Az egyik az, ha a magzat gyógyíthatatlan/életképtelen. Ezt a kivételt már a mostani kormánypárt hatalomra kerülése után megpróbálták megtiltani. Akkor visszakoztak a tiltakozás láttán.

A parlamenti képviselők egy részének indítványára az új összetételű Alkotmánybíróság megvizsgálta és alkotmányellenesnek ítélte ezt az esetet.

“De ez csak a gyújtópont.”

Olvasónk azt írta, hogy az emberekben a Covid közeledése óta gyűlt a feszültség. A nyári brutális elnökválasztási kampány is még jobban elmélyítette a szakadékokat. Az egyházi pedofil botrányok fokozták az egyházellenes indulatokat. Most elszabadult a pokol, nagyvárosok blokádja, templomok ostroma és rongálása, összecsapások a rendőrséggel, a szélsőjobb is bekapcsolódott a tüntetők ellen.

Mindkét fél képviselői azt állítják, hogy ők békések voltak, a szembenállók támadtak. Vagy már ez sincs, csak “a háború az háború”. Egy háborúnak ugye leginkább csak vesztesei vannak.

Olvasónk a Munkások Újságának azt írta, a legrosszabb, hogy nyilvánvalóan pár nap illetve hét múlva rengeteg lesz a súlyos beteg és halott a fertőzések miatt, hiszen a szociális távolságtartásnak annyi.

“Remélem, ma nyugi lesz…”

A gyalogosan demonstrálók mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott autókkal is segítették a forgalom megbénításában, illetve számos helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet. A tömeget főleg fiatalok alkották, akik a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, emellett feltűntek a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is.

Krakkó
Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

  •  
  •  
  •  
  •