Kuba az új esztendő küszöbén

cuba

22 év kapitalizmus után lassan elérünk oda, hogy
irigyeljük őket.
És nem csak ezért a szép tájért…

Ötvennegyedik születésnapját ünnepli a kubai forradalom. 1959. január elsején a felkelők Fidel Castro vezetésével bevonultak az ország második városába, Santiago de Cubába, január 8-án elérték Havannát, és megbuktatták Fulgencio Batista elnök korrupt rendszerét. A kubaiak megőrizték egységüket a Szovjetunió, a kelet-európai „szocialista” országok szétesése után is. Átvészelték a kilencvenes évek súlyos gazdasági megszorításait, „a különleges időszakot”. A szigetország túlélte az agresszív Bush-korszakot és a Pentagon héjáinak provokációit. A merényletek, a fenyegetések, és az öt évtizede tartó amerikai blokád ellenére az ország megvédte szuverenitását.

Az elmúlt évtizedek sikerei közé tartozik, hogy az országban megszűnt az analfabétizmus, és a munkanélküliség. Mindenki számára elérhetővé vált az egészségügyi ellátás és az oktatás. A szigetország példája hozzájárult Venezuelában, Bolíviában, Ecuadorban és más latin-amerikai országokban történt alapvető gazdasági és társadalmi átalakuláshoz. A tavalyi év kiemelkedő eseményét, a Kubai Kommunista Párt 2012. január 28-29-én tartott Országos Pártkonferenciája jelentette. A tanácskozás napirendjén a pártszervezetek felkészítése a gazdasági modellváltás feladataira volt. A változások elősegítik a gazdasági irányítás korszerűsítését és a piaci hatások fokozott érvényesítését. Fontos és érzékeny feladat a munkaerő egy részének átirányítása az állami szektorból, az elsősorban szolgáltatásokat végző magánszférába.

A Pártkonferencián elfogadott határozat, többek között hangsúlyozta a demokratikus centralizmus erősítését és az eszmei tevékenység fokozását. Elítélte a korrupciót és a közvagyonnal történő visszaélést. Változást jelent, hogy párt- és állami vezetők tisztségeiket a jövőben legfeljebb kétszer ötéves ciklusban láthatják el. A pártszervezeteknek „biztosítani kell az ország lakosságával folytatandó széles, őszinte véleménycseréhez a bizalom légkörét és a szükséges feltételeket”. Raúl Castro, első titkár-államelnök kijelentette, hogy „a forradalmi vívmányok, és a szocialista rendszer bukását csak az okozhatja, ha képtelenek
vagyunk kijavítani a múltban elkövetett és jövőbeni hibáinkat”.

Decemberben ülésezett a kubai parlament, amelynek napirendjén a gazdaság eredményeinek az értékelése, és a 2013. évi költségvetés elfogadása is szerepelt. A múlt évben a bruttó nemzeti termék (GNP) a tervezett 3,4 helyett 3,1 százalékkal növekedett. A termelékenység 2,1, a bérek 2,2 százalékkal emelkedtek. A költségvetési deficit 3,8 százalék volt. A lakosság ellátása szempontjából fontos, élelmiszerimportra 633 millió dollárt fordítottak. A gazdaság kiemelt ágazatának, a cukoriparnak termelése 20 százalékkal nőtt. 2,8 millió külföldi turista látogatott a szigetországba, ami az idegenforgalomban kétmilliárd dollár bevételt jelentett. A 2013. évi terv 5,4 százalékos gazdasági növekedést és 3,6 százalékos költségvetési hiányt irányoz elő. A beruházások 34 százalékkal emelkednek, amelynek 79 százalékát a termelési kapacitás bővítésére kívánják fordítani. A cukoripar termelése 21,7 százalékkal bővül. A turizmus bevételeit 12,5 százalékkal kívánják növelni.

A gazdaságot és a lakosság helyzetét súlyosan érinti az amerikai embargó, amelyen az Obama adminisztráció sem változtatott. Az USA diszkriminációs politikája akadályozza Kuba kapcsolatait a nemzetközi pénzügyi és gazdasági szervezetekkel is, amelyek támogatása meggyorsíthatná a szigetország infrastruktúrájának a korszerűsítését. A kubai belpolitika jelentős eseménye lesz a február 3-án tartandó parlamenti és regionális választás, amelynek jelölő gyűlései jelenleg is zajlanak. A szigetország szocialista fejlődése szempontjából fontos kérdés, hogy a hatalmi szervekben a generációváltás fokozatosan megtörténjen.

FORRÁS: A MI IDŐNK

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük