Kuba – Egyesült Államok: 191-2

bloqueo cuba foto

Az ENSZ Közgyűlés 24. alkalommal szavazott a Kuba ellen 54 éve tartó gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád megszűntetését követelő határozati javaslatról. A szavazás eredménye a szigetország nagy sikerét mutatta, mert 193 tagállam közül 191 elítélte az embargót. Időközben diplomáciai kapcsolat létesült Kuba és a Marshall-szigetek valamint Palau között, ezért a korábbi tartózkodok most igennel voksoltak. A javaslat ellen hagyományosan csak az Egyesült Államok és Izrael szavazott. A nemzetközi közösség gyakorlatilag egységes állásfoglalása jelzi, hogy Washington teljesen egyedül maradt a kubai blokád kérdésében.

A Közgyűlés határozata felszólította az Egyesült Államokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegye meg a szükséges intézkedéseket, a kubai társadalmat és gazdaságot sújtó helyzet megszűntetésére. Bírálta a Kubával kereskedelmi kapcsolatokat folytató országokat érintő Helms-Burton törvényt, aminek az alkalmazása a nemzetközi jog megsértését jelenti.
Raúl Castro kubai államfő szeptemberben részt vett Közgyűlés általános vitájában és hangsúlyozta, hogy kormánya az embargó megszűntetését követeli, ami alapvető feltétele a kétoldalú kapcsolatok normalizálásának. A G 77, az El Nem Kötelezett államok csoportja és a Mercosur latin-amerikai regionális szervezet képviselői pozitívan értékelték az USA és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok felvételét, de elítélték a jogilag semmivel sem indokolható embargó fenntartását.
Bruno Rodríguez Parilla kubai külügyminiszter a határozati javaslat előterjesztésekor kijelentette, hogy Barak Obama elnök is elismerte, hogy „a blokád megbukott”.  A miniszter szerint, „az embargó a hidegháborús idők maradványa, hatalmas károkat okozott a kubaiaknak és elszigetelte az Egyesült Államokat”. Az elmúlt hónapokban elfogadott, a kereskedelmi és utazási korlátozásokat „rugalmasabban” kezelő intézkedések csak nagyon korlátozott kört érintenek. Ronald Godard amerikai delegátus szerint, a kapcsolatok normalizálása évekig eltartó, hosszú folyamatot jelent. Az embargó eltörlése a Kongresszus jóváhagyását is igényli, amit a kubaiaknak is meg kell érteniük.
James Williams, a szigetországgal való gazdasági kapcsolatok fellendítésében érdekelt amerikai pénzügyi és kereskedelmi szervezeteket tömörítő Engage Cuba elnöke kijelentette, hogy „Kuba elszigetelésére irányuló politika elsősorban az USA-t szigetelte el”. „Az ENSZ-ben történt szavazás megmutatta, hogy más fontos kérdésekben való megosztottságuk ellenére, a tagállamok egyhangúan követelték a blokád megszűntetését”.
Kubai befektetési és kereskedelmi lehetőségek iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a közelmúltban Francois Hollande francia államfő, Matteo Renzi olasz, Robert Fico szlovák miniszterelnökök, Federica Mogherini az Európai Bizottság Kül- és Biztonságpolitikai főbiztosa, Frank-Walter Steinmayer német és Fumio Kishida japán külügyminiszterek valamint más politikusok tettek látogatást a szigetországban.
Barak Obamának egyelőre még nincs jegye Havannába…

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük