Kuba olcsó COVID vakcinával segíthet a világnak!

Egyszerre négy koronavírus elleni vakcinát fejlesztenek a szocialista országban. Az első már májusra túljut a tesztelési folyamaton, de olyan is van, melyet orrspray formájában lehet majd beadni. Kuba eme bravúrján semmi csodálnivaló nincs, az ország világviszonylatban is fejlett és teljesen ingyenes egészségügyi rendszerrel rendelkezik és a gyógyszerlobbytól független gyógyszergyártása is kiváló teljesítményt nyújt.

Több tízezer ember vett részt a Soberana 2 és az Abdala névre keresztelt oltások tesztelésében, amelyek jó védettséget mutatnak komoly mellékhatás nélkül – mondta Eduardo Martínez, a fejlesztést felügyelő állami gyógyszeripari konglomerátum, a BioCubaFarma elnöke. A Soberana spanyolul szuverént jelent, a balodali kormány nem véletlenül választotta ezt az elnevezést a hat évtizede amerikai embargó alatt nyögő szigetországban. Az állami média híradói büszkén mutatják a gyógyszergyártó gépsorokat, amelyeken egymást lökdösik a teszteken használt fiolák tömegei. Mindkét vakcina a hagyományos oltásfejlesztési megoldással készült, ugyanakkor további két oltást is fejlesztenek, amelyek közül az egyiket orrsprayjel lehet majd beadni a pácienseknek.
Amennyiben a készítmények hatásossága bebizonyosodik, az óriási segítség lehet a világ szegényebb országai számára, amelyek a jelenlegi elosztási mechanizmus miatt nem, vagy csak kevés oltóanyaghoz jutnak.

A Soberana 2-t 44 ezer kubain, illetve több ezer iráni és venezuelai alanyon tesztelték, a két ország Havannával baráti kapcsolatban van. Kubai források szerint elképzelhető, hogy Mexikó is beszáll az oltásprojektekbe a közeljövőben. Ebből a készítményből két dózist kell beadni az embereknek, két hét eltéréssel. Előnye, hogy tárolása nem igényel különleges hűtést. Az Abdala termékkel március végén kezdik a tömeges tesztelést.

A BioCubaFarma reményei szerint a sikeres termékbevezetést követően az év végéig 100 millió dózist gyárthatnak az oltásokból, amiből 20-30 millióra van szüksége a 11 milliós országnak, a többit exportálhatják. A készítmények szabadalmi licenceit nyomott áron fogják külföldi gyártóknak továbbadni. Az kiviteli árba az önköltségen kívül csekély nyereséget akarnak beleszámolni, mondván: az ingyenes egészségügyi oktatásra fordítják az ebből származó bevételt.

Sokan meglepődnek Kuba vakcinafejlesztésben elért sikereiken és kétkedve fogadják, hogy négyféle készítmény is készülhet az országban, ám aki ismeri az országot, azt nem éri váratlanul ez a fejlemény – mondja Helen Yaffe Glasgow-ban dolgozó egyetemi professzor, Kuba-szakértő. A szigetországnak több évtizedes tapasztalata van a biotechnológia és az immunológia terén. Az ezzel foglalkozó ipart az 1980-as években kezdték felépíteni megkerülve az amerikai embargót. Azóta számos világszinten elismert gyógyszert állítottak elő, köztük az első meningitis B-oltást.

Azt sem sokat tudják, hogy Kubában 13 gyógyszert használnak a koronavírus-betegség ellen, amelyek fele hazai innováció. Ezek egyike egy gyulladáscsökkentő, amely a kormány állítása szerint igen hatásosnak bizonyult és Indiában és más országokban is elkezdték használni. Kuba egyébként igen jól teljesít a pandémia elleni harcban, a 100 ezer főre eső halálozási ráta 2,84, ami töredéke más latin-amerikai országok mutatójának – derül ki az amerikai Johns Hopkins University adatiból. (A magyar adat e forrás alapján 3,48.)

Megfigyelők szerint a a havannai rendszer profitálhat ebből a sikerből és abból, ha “vakcinagyártó hatalommá” válik. Erre nagy szüksége van, mert a gazdasági válság főként a turizmus töredékére zuhanása miatt elkaszálta a szigetországot. Kuba olyan országként léphet a világ színe elé, amely méretét meghazudtoló mértékben járult hozzá a pandémia leküzdéséhez.

Forrás: NAPI.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •