Kuba: Útkeresés és gazdasági modellváltás + FRISS

kuba

Július végén ülést tartott a kubai parlament, ahol Raul Castro államfő, a Kubai Kommunista Párt első titkára, az ország gazdaság helyzetéről adott tájékoztatást. Az elnök kijelentette, hogy „a globális gazdaság és pénzügyi válság valamint az amerikai embargó ellenére, 2012 első félévében a GDP 2,1 százalékkal növekedett, ami az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékos fejlődést jelent”. Elsősorban a kereskedelemben és az építő iparban volt nagyobb növekedés. Az élelmiszeripar egyes szektoraiban, a hústermelésben és citrusfélék gyártásában viszont a tervek nem teljesültek. Szervezési és technikai nehézségek ellenére, a cukortermelés 17,1 százalékkal nőtt. A turista forgalom 5,8 százalékkal emelkedett, de a bevétel némileg elmaradt a tervezettől.

Raul Castro kijelentette, hogy a gazdaság élénkítésére vonatkozó párthatározatok szellemében, a jövőben lehetővé teszik maximum öt alkalmazottat foglalkoztató szövetkezetek létesítését, amelyek adómentességet élveznek. Az elnök szerint, „meg kell szüntetni a termelés bővítését nehezítő bürokratikus akadályokat”. Havanna és más körzetek ellátásának a javítása érdekében, „lehetővé kell tenni a termelő vállalatok piacra jutását, ami elősegítheti a jelenlegi archaikus elosztási rendszer átalakítását”. A tervezett intézkedések között szerepel, a megműveletlen földek szétosztásának folytatása, és az egyedileg kiosztott területek nagyságának 67 hektárra történő emelése. Az elmúlt években 1.300.000 hektár földet adtak át művelésre mintegy 200.000 parasztnak.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a szakértők tanulmányozzák egy új monetáris politika alapelveit, ami lényeges változásokat jelenthet a gazdaságban és a pénzügyekben. Az átalakulások része, a parlament által elfogadott új adó- és vámtörvény is. Kísérleti jelleggel több vállalat gazdasági és pénzügyi önállóságot kap a jövőben, ami „új rendszert jelent az állami szervezetek és a vállalatok közötti kapcsolatokban”. A változások végrehajtására, a gazdasági tevékenység irányítására 2.500 személy szerzett felsőfokú szakképzettséget.

Raul Castro szerint, nem kell gyorsítani a változásokat, amit egyesek Kubában és külföldön tanácsolnak. Az ország jövője a szocializmushoz és a függetlenséghez kötődik. Elutasítjuk azokat a szirénhangokat, amelyek a szocialista célok feladását és a lakosságot sújtó gazdasági sokkterápiát követelnek. „a VI. Pártkongresszus és a januárban tartott Országos Pártkonferencia határozatainak végrehajtása csak a gondolkodásmód megváltoztatásával érhető el”. „Eredményt nem lehet nyomásgyakorlással és rögtönzéssel elérni”.

A gazdasági „kiigazításáról” adott tájékoztatást, madridi látogatása során Alberto Betancourt, a 83.000 tagot számláló, Kubai Közgazdászok Szövetségének alelnöke, a kormány tanácsadója. Nyilatkozatát az EL Pais napilap ismertetett. Betancourt hangsúlyozta, hogy „Kubában nem lesznek politikai változások.” Az egyik legfontosabb feladat, hogy a 2011-2016 tervidőszakban az állami szektorban dolgozók száma mintegy húsz százalékkal, 900.000 fővel csökkenjen. A változások célja, hogy a munka és a bér legyen a kubaiak legfontosabb jövedelemforrása, amit a termelékenység növelésével lehet elérni. A kisvállalkozók (vendéglátók, taxisofőrök, kiskereskedők stb.) száma mintegy 380.000 fő, ami az év végére elérheti félmilliót. Betancourt szerint, a társadalmi igazság azt követeli, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezőknek több adót kelljen fizetniük. A kormányzat meg akarja akadályozni a vagyon koncentrációját. Megoldandó nehéz problémát jelent az egyéni vállalkozások anyagellátását biztosító nagykereskedelmi hálózat kiépítése.

A sajtóbeszélgetésen szóba került a vegyes vállalatok kérdése is. A hatékony ellenőrzés érdekében a kubai állam legalább 51 százalékos részvételre tart igényt. A külföldi vállalatok elégedetlenek a szabályozással, és változást követelnek. Betancourt hangsúlyozta, hogy „az 51 százalék attól is függ, hogy miről van szó. Golfpályák létesítéséről, beruházásokról a különleges gazdasági övezetben vagy exportra termelő vállalkozások alapításáról.” A közgazdász szerint, Kuba kétfrontos harcot vív, „egyrészt támogatni kell a külföldi beruházásokat, másrészt ügyelni kell arra, hogy a stratégiai ágazatokban az állami tulajdon többsége megmaradjon”.

Raul Castro által bejelentett intézkedések a múlt évben megkezdett gazdasági változások óvatos folytatását jelentik. A havannai vezetés láthatóan tartózkodik a bizonytalan kimenetelű kezdeményezésektől és az elkerülhető kockázatoktól. Nem kis feladatot jelent, hogy az elnöknek meg kell küzdenie a „reformokat” ellenző, egyes párt és állami funkcionáriusok szembenállásával is.

A kubai államfő Kínában, Vietnamban és Oroszországban tett rövid látogatást a közelmúltban. A két ázsiai ország kommunista pártja megőrizte vezető szerepét, de nem avatkoznak be dinamikusan fejlődő gazdaságuk közvetlen irányításába. Az eltérő adottságok és környezet ellenére, a „szocialista piacgazdaság” építésében szerzett tapasztalataik hasznosak lehetnek a szigetország számára is. Kína és Oroszország Kuba hagyományos partnerei, amelyek támogatása kedvező hátteret jelenthet a várhatóan nem kevés belső feszültséget okozó strukturális változások sikeres végrehajtásához.

Forrás: A MI IDŐNK

FRISS: Legújabb információnk szerint Kubában egységesítik az árakat az állami üzletekben. A kubai kormány több mint száz termék esetében egységesíti az árakat az állami üzlethálózatokban a fogyasztóktól érkező panaszokra válaszul, közölte hétfőn a Trabajadores (Dolgozók) című hetilap. A Pénzügyi és Árszabályozási Minisztérium például olyan élelmiszerek esetében szab egységes árat, mint a főzőolaj, joghurt, csirke és egyéb húsok. Ines Arguelles Gutierrez miniszter ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az egységes árszabás némely termékek esetében alacsonyabb vagy magasabb árt fog eredményezni.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük