Kultúra nélkül

A megzavarodott és elkeseredett jobboldali értelmiség, amely az elmúlt másfél évtized során a polgári-konzervatív Navracsics és a plebejus-radikális Kövér kettős vonzásában polarizálódott, most azzal szembesül, hogy a megszokott habitus helyét vállalhatatlan újgazdag arrogancia váltotta fel. A tizennegyedik havi nyugdíj és a rezsicsökkentés atyja, a panelprolik számára ellenállhatatlan szlogeneket gyártó Habony meg a marketingkaszt és a kokainértelmiség elragadtatásától övezve minden eszményt relativizáló G. Fodor nem veszi, nem is veheti észre, hogy ahol a kultúra megvetette a lábát, ahol nem Barátok közt vagy tőzsdehírek ömlenek reggeltől estig a tévéből, ott a varázslatos ködfüggöny hamar eloszlik, és a cilinder üres.

Ezen a tényen nem enyhít, hogy Habony kitalálta magának a rejtélyes, piperkőc dendi szerepét, aki bulvárújságok oldalain csajozik, közlekedési viták során idős házaspárokat ütlegel, és nem hivatalosan a kormányfő kezét vezeti. Nyilván számos parti akad a budapesti éjszakában, ahol ez a fellépés segít nőket fölszedni, egy ilyen figura azonban egy öndefiníciója szerint plebejus-keresztény-konzervatív kormány számára épp annyira vállalható, mint a Ku-Klux-Klan élén egy fekete szóvivő.

G. Fodor bizarr újítása popsztárokat megszégyenítő lendülettel előadni, hogy a cinikus szolgaság maga a legkeményebb rock and roll. Bizonyos értelemben felüdülés ez Magyarországon, ahol a politizáló értelmiségnek eddig csak két prototípusa létezett: a függetlenségét kényszeredetten bizonygató, de minden gesztusában és gondolatában lakájként viselkedő, valamint az öntudatos, büszke szolga, aki alig várja, hogy végre leheveredhessen egy politikus lábához, s az nyakörvet tegyen rá, míg ő hálásan nyalja a kezét. Végtelenül elkeserítő ugyanakkor egy olyan konzervatív sztárértelmiségit látni, aki nem az egyetemi katedráról lép közénk, hanem A Wall Street farkasa című filmből.

Bővebben: Magyar Nemzet

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük