Kunhalmi Ágnes: A társelnöki pozícióért azért indulok, mert vezetni kívánom a pártot

Kunhalmi Ágnes
Az MSZP a 2010-es Fideszes hatalomváltás óta csak szenved. Utoljára 2013-ban voltak 30 százalék felett, Mesterházy Attila elnöksége idején. Azóta a párt politikailag és szervezetileg egyre csak jelentéktelenedik. Igaz, az önkormányzati választásokon jelentős számú pozícióhoz jutottak az ellenzéki összefogás révén, de a magyar belpolitika egyre másra termeli ki a mindenféle színű kihívókat, versenytársakat.

A jelenleg Tóth Bertalan által irányított párt nemrégiben kéthetes online szavazáson úgy döntött, hogy társelnöki rendszert vezetnek be, amelynek lényege, hogy a továbbiakban egy hölgy és egy férfi társelnöknek kell vezetni a pártot. A Munkások Újsága az egyik aspiránssal, a mindig nagyon agilis, még mindig nagyon fiatal, de azért a politikában tapasztalt Kunhalmi Ágnessel készített interjút.

Munkások Újsága: Kezdjünk egy értékeléssel, évértékeléssel, a parlamenti szezonról: mi volt a benyomásod az elmúlt félévről? Nem gondolod, hogy a félév végére picit szétesett az ellenzéki együttműködés?

Kunhalmi Ágnes: Véleményem szerint a vírus időszakában a parlamenti szezonban valamennyi ellenzéki párt megfelelően reagált a kialakult nehéz helyzetre. Lehetőségeit ugyanakkor a bevezetett rendkívüli intézkedések kétségtelenül korlátozták. Úgy ítélem meg, hogy az MSZP kifejezetten jó teljesítményt nyújtott ebben az időszakban. Számos javaslatát a kormány is kénytelen volt hallgatólagosan elfogadni. Az ellenzéki együttműködés széteséséről nem beszélnék, bár kétségtelen, hogy valamennyi köztársaságpárti formáció saját politikai arculatának megerősítésére is törekedett. Jelentős eredménynek tartom, hogy ebben az időszakban az ellenzék egésze lényegében megőrizte támogatottságát, a Fidesz bázisa várakozásokkal ellentétben csak csekély mértékben növekedett.

Teljesen világos tehát a mai magyar politika helyzete, 2022-ben esély nyílhat új irányba fordítani az országot, modern, a jövőre figyelő, valós köztársasággá alakíthatjuk át, erre megszerezhetjük a többségi felhatalmazást.

2019-től ugyanis minden valós adatfelvételen nyugvó közvéleménykutatás ezt jelzi. Az együttműködés kérdésében időarányosan szintén jól állunk. Nagyjából 21 hónap múlva bonyolítják le az országgyűlési választásokat és sokat beszélünk arról, hogy milyen jövőképet ajánlunk 2022. után. 21 hónappal akár a 2018-as, akár a 2014-es választás előtt erről szó sem volt még.

Munkások Újsága: Mondanál egy olyan politikai ügyet vagy kezdeményezést, amit sikerült végigvinni neked vagy az MSZP-nek az elmúlt félév során?

Kunhalmi Ágnes: Az MSZP, s ezen belül saját tevékenységem legjelentősebb eredményének az iskolák bezárását tartom, mely a kormányt a digitális oktatás bevezetésére kényszerítette. Március 13-án szokásos péntek reggeli médiaszereplésében Orbán Viktor még egyértelműen elzárkózott ettől a lépéstől, a meghatározó erejű társadalmi nyomás következtében azonban este 21 óra után már bejelentette a bezárást. Ez döntő szerepet játszott a járvány gyors ütemű terjedésének megakadályozásában. Emellett a kormány az MSZP-nek az érettségi vizsgák lebonyolítására tett egyik javaslatát is teljes mértékben elfogadta. Szocialista javaslat volt eredetileg az is, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatásban részesüljenek.

Munkások Újsága: Kanyarodjunk rá a kongresszusra: miért indulsz a társelnöki posztért? Mi lenne a 3 legfontosabb/legégetőbb társadalmi probléma, amit azonnal meg kellene oldani?

Kunhalmi Ágnes: A társelnöki pozícióért azért indulok, mert vezetni kívánom a pártot. Alapvető politikai célom, a baloldal megőrzése, majd megerősítése, s úgy látom, hogy ezt most leginkább a társelnöki pozícióban tudom megvalósítani.

Legfontosabb feladatnak jelenleg az oktatás demokratizálását és modernizálását, az egészségügy katasztrofális helyzetén való javítást, és a lakhatási válság felszámolásának megkezdését tartom.

Ezen túlmenően egyenlő esélyeket kell biztosítani az emberek számára, új felemelkedési pályákat nyitni a nehezebb helyzetben levő, illetőleg a lesüllyedéstől félő középosztálybelieknek, és megszabadítani az országot a fideszes oligarcháktól. Fontosnak tartom azt is, hogy növeljük az állam szerepét a környezetterhelés csökkentésében, egy zöldebb ország megteremtése érdekében.

Munkások Újsága: Évek óta a párt első vonalában vagy, de érdemben mégse nőtt az MSZP támogatottsága. Mi változhat az új elnökökkel, miért szavazzanak rád a küldöttek?

Kunhalmi Ágnes: Érdemben valóban nem nőtt a támogatottsága, azonban az elmúlt 2 évben sikerült az MSZP hanyatlását megállítani, a párt pozícióját konszolidálni, ami lehetőséget teremthet arra, hogy az új vezetés stabilizálja a párt helyzetét. Egyébként egész Európában, s ezen belül térségünkben is mind a mérsékeltebb szociáldemokrata, mind a radikális baloldali pártok támogatottsága jelentősen mérséklődött, amit többek között a 2008-2009-es nemzetközi pénzügyi és adósságválságra adott neoliberális jellegű reagálás, illetőleg a 2015-ös migrációs hullám magyaráz. De hosszabb távon, már az 1970-es évek óta e hanyatlás egyik kiindulópontja volt a középjövedelműek lázadása a magas adók, s ez által a széles körű jólléti intézményrendszerek ellen. Egyes szociáldemokrata pártok már az akkor jelentkező liberálisabb felfogású gazdaság- és társadalompolitikája szintén hozzájárult a baloldali szavazótábor csökkenéséhez. Kelet-Közép-Európában e hanyatlást a rendszerváltás során alkalmazott neoliberális sokkterápia, egyes országokban, mint például Magyarországon pedig a jóléti rendszerváltás kudarca is felgyorsította.

Munkások Újsága: Amúgy ki a jobb pasi Tóth vagy Mesterházy?

Kunhalmi Ágnes: Erre a kérdésre csak annyit tudnék mondani, hogy boldog párkapcsolatban élek.

Munkások Újsága: Kivel lennél szívesebben társelnök?

Kunhalmi Ágnes: Tóth Bertalannal, mert az alapvető politikai kérdésekben, mint a hazai baloldal megőrzésében és megerősítésében, a köztársaságpárti erők szoros szövetségében és minimumprogramjuk kialakításában teljes mértékben egyetértünk.

Munkások Újsága: Zárásként térjünk ki a pártok közötti szövetségi politikára: Kivel és hogyan képzeltek el szövetséget?

Kunhalmi Ágnes: Ezt Magyarország már rég eldöntötte. 2018-ban még nem feleltünk meg ennek az elvárásnak, a 2019-es önkormányzati választásokon már eredményesebbek voltunk. Ahol világos alternatívát kínáltunk a választóknak, mindezt nem több pártban, több identitás mentén, hanem egységesen, világos jövőkép mellett felsorakozva tettük, s itt nagyon sokan szavaztak az általunk támogatott polgármester- és képviselő-jelöltekre. Ez számos helyen polgármesterváltáshoz vezetett, de olyan települések is vannak – erről kevesebb szó esik –, ahol a fideszes polgármester megőrizte ugyan a székét, de az ellenzék szerezte meg a testületi többséget. Ez történt Szekszárdon, Szolnokon vagy akár Kőbányán is.

Tehát az út ismert: aki újra akarja szervezni a magyar jogállamot, aki fel akarja számolni a fideszes korrupciót, ezt az autokrata rendszert, annak részt kell vennie a Köztársaság szövetségében. Ahol pedig vita van a személyekről, ott az előválasztás bizonyított eszköz annak rendezésére.

Munkások Újsága: Jó ötlet az MSZP-DK versus mindenki más kétlistás indulás?

Kunhalmi Ágnes: Semmiképpen nem jó ötlet, hiszen valamennyi erő teljes együttműködése szükséges a Fidesz-KDNP-vel való küzdelemben, mint már azt sokszor elmondtuk a jelenlegi helyzet minden egyes választókerületben egy közös jelöltet, egy közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet követel. Ha ezek közül most is bármelyik hiányzik, nagy valószínűséggel a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerez.

Magyarország többsége meg akar szabadulni a mai kormánytól, ahogyan már 2018-ban is a hazai választók 52,64 százaléka valamelyik ellenzéki politikai erőre szavazott, csak nem voltunk egységesek. Az akkori ellenzéki vezetők egy része inkább az önálló lista, illetőleg egyéni jelöltállításban bíztak. Meg is lett az eredménye. Nem követhetjük el újra ugyan ezt a hibát.

Munkások Újsága: Lesz miniszterelnök-jelöltetek?

Kunhalmi Ágnes: Természetesen lesz. Most azon dolgozunk, hogy megalkossuk a köztársaság programját, ehhez pedig olyan miniszterelnök-jelöltet és 106 jelöltet fogunk ajánlani, akik képesek parlamenti többséggé alakítani a 2018-ban is meglévő társadalmi többséget. Ez a felelősségünk.

Galba-Deák Ádám

Fotó: Facebook

  •  
  •  
  •  
  •