Kutyaeledelt esznek a nyugdíjasok Somogyban

kutyakaja

Nagyatádon Seres István, az Amnesty International emberjogi szervezet helyi képviselője is szembesült a jelenséggel.
Az egyik áruházban az állateleledes soron találkoztam össze egy nénivel – mondta Seres. – Megkérdeztem, mióta van kutyája. Erre válaszolta szinte sírva, hogy nem az ebnek, hanem magának viszi a konzervet. Elmondta: szégyelli, de nem tehet mást. A pénze kevés, és nincs kihez segítségért fordulnia. Ide jutottunk Pityukám – mondta nekem –, felépítettük ezt az országot, most pedig ezt kell ennünk, mert nem telik másra. Annyira megdöbbentem, hogy csak azt tudtam válaszolni: nem magának kell szégyenkeznie emiatt, hanem a politikusoknak.

– Elég szigorú egészségügyi szabályok szerint készítik az állati fogyasztású termékeket, mégis más a végeredmény, mint a humánnál – mondta Szujóné Ponyi Andrea barcsi állatorvos. – Azok a vágóhídi melléktermékek kerülnek a konzervekbe, melyeket emberi fogyasztásra már nem használunk fel. Persze vannak olyan konzervek is, amelyek valódi színhúsból vannak, ezek a jobb minőségűek, melyek meglehetősen drágák, míg az „ócska” minőségűek olcsóbbak. A konzervek általában 400 és 1200 grammos kiszerelésben kaphatóak, az áruk párszáz forinttól több ezerig is terjedhet.

A szakember szerint az emberek inkább fagyasztott kutyaételt, például lábat, csirkenyakat vásárolnak. Ezek általában darabolás hibásak, esetleg toll maradt rajtuk, tehát nem felelnek meg a szabványoknak. Egy kilogramm állati fogyasztásra szánt csirkeláb például kilogrammonként mintegy 180 forintba kerül, mindezt a hentesnél hozzávetőlegesen 400 forintos kilónkénti áron vehetjük meg.

Állati eredetű összetevők

Ha a húsok a címkén úgy szerepelnek, mint marha- vagy bárányhús, besorolhatók az olyan vázizmos -(húsos) és izmos szervek közé, mint például a szív, a nyelv, és a rekeszizom. A „baromfi” feliratos eledel csirke, kacsa-, vagy pulykahúst, bőrt és csontokat is tartalmaz. A halak felirat a megtisztított egész halak vagy darabolt halakra vonatkozik. Vannak melléktermékekből előállított eledelek is. Ezek magukba foglalják a tüdőt, lépet, vesét, agyat, májat, vért, csontokat, zsírt, gyomrot és a beleket. Nem tartozik ide a szőr, a szarvak, fogak, és a köröm. Az olyan baromfi-termékek mint mondjuk a nyak, fej, lábak, fejletlen tojások, és a belek, de a tollak nem kivéve azokat, amelyek óhatatlanul bekerülnek az elfogadott feldolgozási eljárás alatt.

ADALÉK:

A nyugdíjak alakulása egyes EU-s országokban és hazánkban. (átlagos számok)

Németországban 856 euró, (napi árfolyamon 271.000 Ft) Ausztriában 1096 euró, (347.000 Ft) Franciaországban 1300 euró (412.000 Ft) az átlag nyugdíj, Hollandiában az állami nyugdíjminimum 1035 euró. (328.000 Ft) Németországban 900 euró felett kap nyugdíjat a nyugdíjasok 42 százaléka, 1500 felett 5 százalékuk, és 0,2 százalékuk 2100 eurónál is többet. Eközben – a KSH adatai szerint – Magyarországon 2011 januárjában 1 700 800-an részesültek öregségi nyugdíjban, teljes ellátásuk emelés előtti átlagösszege 99 644 forint volt. Somogyban a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma 96 861, és a teljes ellátás emelés előtti átlagösszege 77 894 forint volt!Forrás: Somogyi Hírlap

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük