Lakatosok fogtak össze a kilakoltatások ellen

nokeys
Spanyolországban a Pamplonai Lakatosmesterek Gyűlése összefogást kezdeményezett a banki kilakoltatások ellen, amely csak Navarra tartományban több mint 700 családot érintett 2012-ben. A navarrai lakatosok a továbbiakban megtagadják a bankok által elvett lakások zárainak cseréjét. 2012 egyik legnagyobb társadalmi problémáját a hitelcsapdába esett családok jelentették Spanyolországban. A spanyol gazdaság válságos helyzete, az egyre növekvő megszorítások és az immáron 26 százalék fölé kúszó munkanélküliség sokakat a tönk szélére sodort. A válságot megelőző évek gazdasági bonanzáját, valamint a bankok kedvező hitelkonstrukcióit kihasználva a spanyol társadalom jelentékeny része eladósodott a 2000-es években, amely különösen súlyos társadalmi problémákat okoz. Mindez közel sem tekinthető egyedinek Európában, a kilakoltatásokban érintettek számának drasztikus megugrása azonban megdöbbentő társadalmi tragédiákhoz vezetett az országban.

Az elmúlt év végén a spanyol média hetente számolt be a hitelcsapdában rekedtek öngyilkosságairól; egyesek a kilakoltatók szeme láttára vetették le magukat lakásuk erkélyéről, míg mások felgyújtották otthonukat. Miközben a néppárti Mariano Rajoy kormánya továbbra is csupán keresi a megoldást a spanyol gazdaság súlyos problémáira, Pamplonában lakatosok kívánnak példát mutatni társadalmi szolidaritásból. A navarrai főváros lakatosmesterei összefogást kezdeményeztek, és a Pamplonai Lakatosmesterek Gyűlése (Asamblea de Profesionales de la Cerrajería de Pamplona) az elmúlt év decemberében úgy döntött, a továbbiakban nem kíván részt venni a kilakoltatásokban.

A társadalmi összefogás nem csak szimbolikusan ölt testet tehát a lakatosoknál, akik a korábbiakban vétlen, ugyanakkor aktív résztvevői voltak a családok utcára kerülésének. Amint azt a szervezet szóvivője, Iker de Carlos több fórumon is elmondta, 2013-ban a bankoknak már Navarrán kívülről kell lakatosokat hívniuk az érintett lakások zárainak cseréjéhez. Kérdéses, hogy a lakatosmesterek összefogásának végül lesz-e valódi társadalmi hatása Navarrában, a döntés azonban sokak számára példaértékűnek számít. A Navarrai Hitelkárosultak Platformja (Plataforma de Afectados por las Hipotecas en Navarra) azonnal kifejezte köszönetét a pamplonai lakatosmestereknek, remélve, hogy más társadalmi erők is magukénak érzik majd a kezdeményezést.

A pamplonai lakatosok mindenesetre tiszta lelkiismerettel dolgozhatnak tovább. Mint azt Iker de Carlos az El País napilapnak decemberben elmondta: “Amikor a televízióban látod az teljesen más, mint amikor ott vagy. Tudjuk, hogy nem fogunk forradalmat kirobbantani, de azt szeretnénk, ha jelzésül szolgálna a kezdeményezés és a navarrai társadalom megoldást keresne erre az igazságtalan helyzetre.” Kérdés már csak az, a bankok vajon miként reagálnak majd minderre Navarrában.

FORRÁS: Kitekintő

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük