László Imre lemondása beindíthatná az ellenzéki egységet

László Imre 11. kerületi DK-s polgármester Hitlert éltette, majd összekeverte Mengelét Mandélával. A gödi ellenzéki vezetésű közgyűlés, összeveszett, és immár a Fidesszel együttműködő csoportja is van. A szolnoki győztes ellenzéki csapat is kisegbbségeb került, ezzel a választói akarattal szemben a Fidesznek adták „vissza” a várost. Mi történik itt? Teszi fel a kérdést az Kakas Lívia, újságunk fiatal üdvöskéje. Aki válaszolni próbál Eszes Péter lapunk fő ideológusa, politikai megmondó embere, az arc nélküli lovag, az ember aki valójában ott sem volt.

Kakas Livia: Miért nem engeded, hogy fotót közöljünk rólad?
Eszes Péter: Azt hiszem mindenkinek jobb így. Nekem mindenképpen, mert élhetem tovább a civil életemet. Az olvasók meg szegényebbek lesznek egy csúnya ember fotóival.

K.L: Mi történik most az ellenzékkel?
E.P: Mire gondolsz?

K.L.: Egymást érik a botrányok. László Imre Hitlert élteti, Gödön, Szolnokon szétesik az ellenzéki többség, érdekes hírek jönnek a 8. kerületből is.
E.P.: Az ellenzék nehéz helyzetben van. 10 szűk esztendő után kellett nagyon sok kádert találni az önkormányzati poziciókba, és úgy tűnik, ezt a feladatot sok helyen nem jó emberekkel oldották meg. Ez alapvetően gondot okoz. A koronavírus járvány pedig politikailag ütötte meg az ellenzéket, hiszen nem egységesen reagáltak, cserébe a Fidesz-Kdnp a tőle telhető legaljasabb módon használta ki a helyzetet. Ne felejtsük azt sem, hogy az ellenzék egymással is versenyez. Ami politikailag érthető, hiszen valahogy majd meg kell, hogy állapodjanak egymással, és azt csak akkor lehet, ha kialakul egy erősorrend. A probléma az, hogy ezt az egymással való versengést az ellenzéki szavazók rosszul élik meg.

K. L.: És akkor László Imre Hitlerezéséről még nem is beszéltünk.
E.P.:  Előbb már mondtad. Igen, ez egy nagyon durva dolog. Ha egy Fideszes polgármester mondott volna ilyet, már az egész ellenzék lemondásra szólította volna fel. És természetesen tüntetést is szerveztek volna – teljes joggal – az adott politikus ellen. Most az a borzasztó helyzet van, hogy László Imre írt egy bocsánatkérő levelet, ezzel az ellenzék ezt elintézetnek véli. Miközben a Fidesz-Kdnp nácizza az ellenzéket. Az kormánypárt, aki gyülöletkampányok sorát indította el cigányok, az Eu, a Soros György (zsidók – a szerk.), a kerekesszékesek, a rendvédelmisek, a nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok ellen. Ez egy lehetetlen helyzet.

K.L.: Mi lenne a megoldás? László Imrének le kellene mondania?

E.P.: Igen. László Imrének le kellene mondania. Nyílván senki nem gondolja, hogy ő náci, de éltette a történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosát. Ráadásul még dátumot is mondott. Olyan dátumot, amikor már bőven üzemeltek Németország területén halálgyárak.

K. L.: És ez megoldaná az ellenzék helyzetét?
E.P.: Természetesen önmagában nem. De ez egy nagyon komoly jelzés lenne. Kormányzásra készülő csapat, ilyen hibákat nem véthet, illetve ha ekkorát hibázik, akkor azt elismeri és levonja a konzekvenciákat.

K.L.: Oké, de attól még, hogy a Hitlerező polgármester távozik a közéletből még nem lesz egységes ellenzék.
E. P.: Az egységen egyrészt dolgozni kell, másrészt nem ártana a hátralévő 1 évben, nemcsak a személyi döntéseket lejátszani az előválasztás és egyéb technikák révén (füstös szobák, politikai alkuk – a Szerk.) eldönteni, hanem azt is, hogy mit akar mondani a népnek az ellenzék. Az, hogy ne legyen korrupció, és hogy legyen jogállam jól hangzik, cserébe nem lehet belőle kiflit venni a hó végén a boltban.

K. L.: Hogy lesz egységes program, 106 jelölt, meg egy lista?
E.P: A közös miniszterelnök-jelölt és 106 közös jelölt elő tud állni egy előválasztűás után. Programban mára nagyjából mindenki egyet mond, talán az Igen Szolidaritás az ami kilóg a sorból, mert ők kerek perec megmondják, mennyi pénzt akarnának adni az embereknek. A többi szervezet ennél jóval szégyenlősebb, és a fogyasztói társadalommal sincsen gondjuk. Itt lehetnek majd érdekesek az értékválasztási viták. A listák kérdése már erősen problematikus. Technikailag a közös lista lenne jó, de jelenleg nem efelé megy a történet.

Kakas Lívia

  •  
  •  
  •  
  •