Látott már igazi amerikai szocialistát?

Sanders 2015

A klasszikus politikai játékszabályok szerint Bernie Sanders személyiségét nehezen lehetne szavazatokra váltani. Egyrészt szocialista, ami az Egyesült Államokban inkább szitokszónak számít, mint politikai kategóriának, másrészt évtizedek óta ugyanazt mondja – semmi ideológiai cikkcakk, Bernie Sanders nem a választói igényeket szolgálja ki, hanem a saját elveit. Ehhez képest a veterán vermonti politikus évtizedek óta nyerő szériában van, és egy olyan merev kétpólusú politikai környezetben sikerült tartósan megvetnie a lábát, ahol a demokraták és a republikánusok mellett a szocializmus nem létező kategóriának számít. Egy évtizeden át volt polgármester, nyolcszor nyert el képviselői mandátumot, lassan tíz éve szenátor, nemrég pedig azt is bejelentette, hogy beszáll a demokrata elnökjelölti versenybe.

A Reuters szerint Sanders kampánya azonban a várakozások felülmúlásánál is többet érhet el: megerősítheti a Demokrata Párton belül és kívül is ébredező populista mozgalmat. A legfrissebb felmérések szerint az amerikaiak 60 százaléka már egyetért a vermonti szenátorral abban, hogy a gazdasági rendszer igazságtalanul kedvez a gazdagoknak, kétharmaduk szerint pedig a gazdagok túl kevés adót fizetnek. Szintén kétharmaduk a vállalatvezetők fizetését is túlzónak találja, és négyből három amerikai már arról is meg van győződve, hogy a klímaváltozás komoly dolog. Bernie Sanders hardcore támogatói szerint végre az amerikai közbeszéd kezd felzárkózni a szenátor politikai programjához.

Bernie gyerekkorában inkább a nélkülözéseket látta, mint a lehetőségeket. A legnagyobb politikai inspirációt épp ez adta neki. „Mindig is kevés volt a pénzünk. Én nem könyvekből tudtam meg, hogy hogyan küszködik egy nélkülöző család. A saját szememmel láttam az igazságtalanságot. Politikusként ebből merítettem a legtöbbet.”

1990-ben megpróbálkozott a kongresszussal is, és a ’20-as évek óta ő lett az első szocialista a képviselőházban. Hétszer választották újra. 2006-ban a szenátusi verseny sem jelentett akadályt számára, és ő lett az első szocialista a szenátusban. Ebben nagy segítségére volt a republikánus ellenfele, Richard Tarrant, aki Bentley-vel járt, és ezzel elég sok szavazatot dobott ki az ablakon.

Vermontban tehát vevők rá, de Sanders meg van győződve arról, hogy az üzenetének Vermonton túl is van létjogosultsága, hiszen a munkanélküliség vagy a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség minden amerikai államot érint.

Bővebben: VS.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük