Látszódni fognak végre a zebrák?

Levelet írt szerdán Székely Sándor Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy vegyen részt a zebrák biztonságosabbá tételéért létrejövő parlamenti bizottságban – derült ki a képviselő blogjából.

Mint arról lapunk is beszámolt a független országgyűlési képviselő határozati javaslatot nyújtott be december végén a gyalogátkelőhelyek újra szabályozását előkészítő eseti bizottság létrehozásáról, a bizottságban részt venne a fővárosi önkormányzat,

Mint írja, szükség van egy nevezett zebraminimum kidolgozására, ami a törvényi szabályozás újragondolását, a felelősségi- és hatáskörök tisztázását valamint okos zebrák telepítését is magába foglalja.

A zebrák rossz minőségűek, sok helyen már szinte láthatatlanok. A mobiltelefonok korában a gyalogosok és az autósok figyelmetlen közlekedési magatartása is oka az egyre szaporodó baleseteknek. Ezen túl menően a jelenleg hatályban lévő szabályozás is 35 évvel ezelőtt született, így a XXI. század új technikai kihívásait egyáltalán nem veszi figyelembe, kijelenthetjük, hogy teljesen elavult.

A problémát a fővárosban tetézi az is, hogy nincs valódi felelőse a közutaknak, így a zebráknak sem.

A kerületi önkormányzatok a közútkezelő és a fővárosi önkormányzat hierarchikus rendszere között helyezkednek el, de a legnagyobb probléma, hogy a Budapesti Közút Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatóságának működése lassú, bürokratikus, átláthatatlan.

2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken, mely balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük