Lázár csak ne pofázzon!

83550 lazar janos

 

Lázár János gyakorta hivatkozik ellefelei felmenőire. Nem pusztán anyázásról van szó, egy kissé finomabb módszert alkalmaz: olyan szülőkre hivatkozik az egykori táskahordozó, akik valamilyen szempontból kritizálhatóak. Amikor Hódmezővásárhelyen gyenge pontot kellett találnia legkeményebb ellenfelén, Havránek Ferencen, akkor apjának nyilas párttagságával érvelt, a napokban pedig az ügynöklisták nyilvánosságát követelő Schiffer András szociáldemokrata nagyapjára és a kádári időkben diplomata apjára hivatkozva próbálta hiteltelen embernek beállítani az Lmp politikusát. Az első fontos tény, amit meg kell alapítani, az az, hogy senkit sem ítélhetünk meg a felmenői alapján. Ez a nácik kiváltsága, hagyjuk is meg nekik.

Gondoljunk csak arra, hogy Engels Frigyes igazi burzsujból lett a proletárok útmutatója, a magyar Károlyi Mihály pedig arisztokratából a nép köztársaságának első elnöke. Felmenőiket nyilvánvalóan megtagadva alkották rendkívüli életművüket. Schifferről sem állíthatjuk, hogy bármiféle különalkura keszülne a szocialistákkal vagy a jobboldallal, sőt rendkívül nagy szerepe volt abban, hogy teret nyert egy fiatalos, modern és független politikai alternatíva.

A helyzet pikantériája nem ez. Sokkal inkább az, hogy Lázár hatalmas öngólt lőtt. Abban a pártban beszél pártállami múltról, amely nem csak gyakorlatában örököse a legrútabb rákosista hagyományoknak, de a mozgalom és holdudvarának többsége falusiasan szólva “nagykanállal ette a kommunizmust.”

Tegyünk csak egy rövid kitekintést. Induljunk például Kövér Lászlótól. Nagyapja 1919-ben vöröskatona volt, azt követően is szociáldemokrata, majd a pártállami időkben múltja miatt kiemelt káder lett. A család sokat köszönhetett ennek a nagyapának. Ennek alapján Lázárnak ki kellene jelentenie, hogy Kövér egy hiteltelen alak, akinek nem kellene járatnia a száját. Nyilvánvaló, hogy erre nem fog sor kerülni. Miként Pokorni Zoltánt sem fogja kiátkozni besúgó apja miatt. A nagyobb gond nem ezzel van. Sokkal szánalmasabbak azok, akik maguk is aktív támaszai voltak a diktatúrának. Vajon mit kezd Lázár az ötvenhatos hősből hirtelen vendéglátóipari vezetővé való Boross Péterrel? Vajon mit kezd Kádár top tízes talpnyalói közé tartozó Pozsgay Imrével? Vajon mit kezd a tiltólistás számítástechnikai eszközöket a Szovjetunióba csempésző Széles Gáborral? És végezetül, de egyáltalán nem utolsósorban mit kezd a besúgó kaposvári polgármesterrel, Szita Károllyal?

Lázár az ő esetükben nyilvánvalóan kussolni fog. Ez az egész cirkusz csak a figyelemelterelésre jó. Arra, hogy Schiffer kapcsán komcsizni lehessen egy jót és addig se arról a botrányról beszéljünk, hogy a magyar jobboldal minden eszközzel akadályozza, hogy az ügynöklisták nyilvánosságra kerüljenek. Sok csúnya titkuk lehet. Csak remélni lehet, higy egyszer majd mindent megtudunk, de sajnos az is lehet, hogy ezekben az órákban is azon vannak, hogy embereiket tisztára mossák az illetékes levéltárakban.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük