Lázár városa kirúgja az alkalmazotakat és közmunkásokat vet be helyettük

fired

Kisfilmen mosolyognak a közmunkások, a közintézményekből kirúgják az embereket és közmunkásokat vesznek fel helyettük, a nulla forint a legkisebb órabérnél is versenyképesebb – közmunkáshelyzet Hódmezővásárhelyen. Gőzöl a lehelet, csapkodja az eső a hódmezővásárhelyi főtér burkolótégláit, vagy féltucat közmunkás söpör levelet a cudar időben. Bár szervezni jöttek, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, Nyakó István, és főtitkára, Kordás László hirtelen vargabetűbe kezd. Jobb, ha elkerüljük őket, mert ha munkaidő alatt állnak velünk szóba, hamar kirakják a szűrüket – indokolja a kitérőt Nyakó. Igaz, a jelek szerint nem is lenne mit keresni a hódmezővásárhelyi közmunkások között, hiszen “kisfilmen” örökítette meg a helyi televízió, hogy az emberek itt elégedettek a rájuk osztott dologgal, és mindenki szereti a munkáját.


Amiből meg lehet élni, sőt, még a perselybe is jut pár forint. Ugyanis míg a miskolci alpolgármester Zsiga Marcell nem állított többet, mint hogy meg lehet élni 47 ezer forintból – Pintér Sándor belügyminiszter ezt úgy finomította, hogyha egy kecske is akad -, Lázár János deklarálta, hogy a heti tízezer forintból még félre is lehet tenni. (Emlékeztetőül: a nyolc órában dolgozó közmunkások heti bontásban kapják kézhez járandóságukat.)

Hogy ezt Hódmezővásárhely volt polgármestereként komolyan gondolta-e vagy sem, nem tudni, de a jelek szerint maximálisan kihasználja a lehetőségeket. A mintegy 46 ezer lakosú mezővárosnak ugyanis 1100 közmunkása van. (Összehasonlításképpen a mintegy 170 ezres lélekszámú Szeged önkormányzati cégei jelen pillanatban úgy 100 közmunkásnak adnak dolgot, de a csúcsidőszakban sem dolgozott itt 600-700 embernél több ilyen státuszban.)

A nepszava.hu információi szerint nem véletlenül: a pénzszűkében lévő város – ebben a hónapban 150 millió forintra rúg az adósságszolgálat, decemberben pedig egymilliárdot kellene kicsengetni – számos önkormányzati intézménynél bocsátott el alkalmazottakat, és feladataikat most közmunkásokkal végezteti el. (Emlékeztetőül: a települések csak megelőlegezik a közmunkabért, amit aztán a központi költségvetés utal.)

Így esett, hogy iskolákban a takarítók és a karbantartók közmunkások, ilyen státuszban nyomja a helyi úszómester, a kórházban dolgozók között is akad “állami melós”, illetve az önkormányzati intézmények irodáiban is igénybe veszik szolgálataikat. A helyzet pedig a jövőben valószínűleg nem változik, ugyanis Lázár János vezeti továbbra is érdemben Hódmezővásárhelyt, a hivatalos verzió szerint azért vesz részt a közgyűlésen, mert volt polgármesterként és a térség országgyűlési képviselőjeként pontosan érti a helyi problémákat, így segít a közgyűlésnek a döntéshozatalban. Segítsége pedig nélkülözhetetlennek tűnik, legalábbis ezt mutatja, hogy kormányzati napirendjéhez igazították a közgyűléseket, és a városatyák péntek este hatkor pertraktálják az ügyeket.

Megjegyzendő: Csongrád megyében nemcsak Lázár könnyít a helyzeten közmunkásokkal, hanem Mágori Józsefné, Makó fideszes országgyűlési képviselője is. Ő, a térség legnagyobb hagymafelvásárlója, korábban – egyes hírek szerint – 250 forintos órabérért alkalmazott román vendégmunkásokat. Ezt azonban hivatalosan senki nem erősítette meg, így az információt nem létezőnek kell tekinteni, az azonban biztos, hogy most más foglalkoztatáspolitikát favorizál, és közmunkásokkal dolgoztat. E módszerrel a legalacsonyabb órabér sem képes versenyezni, hiszen a járandóságot az államkincstár folyósítja.

Csongrád a nyolcadik megye, ahol a Közmunkás Szakszervezet toborzói megfordulnak. Az első hét megyében eddig több mint 3 ezren léptek be az érdekvédelmi szervezetbe. Nyakó és Kordás szerint ráadásul egyre emelkedik a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező tagok aránya, illetve egyre több a friss munkanélküliből lett közmunkás. Nemrég lépett be például egy vállalkozó, akinek három millió forintját nem fizették ki a megrendelők, emiatt a cége beborult, és most közmunkásként keresi kenyerét.

FORRÁS: Népszava.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük