Leállították a fehérgalléros állampapír-bizniszt

Nagy csinnadrattával harangozták be: szuperkötvény értékesítését kezdte el az Államadósság Kezelő Központ Zrt (ÁKK). Az Állampapír Plusztól a kormány, a lakosságnál kint lévő kézpénzállomány csökkenését, valamint az államadósság devizakitettségének csökkenését várja. A terv beváltnak tekinthető, ha a 2 hónap alatti 1500 milliárd forintos értékesítést nézzük. Én is gondolkodtam rajta, mivel jelenleg tényleg ez a legjobb és legbiztonságosabb befektetés. Persze nem annyival amennyi nekem van.

Egy kicsit, nem is kicsit árnyalja a képet, ha meglátjuk, hogy a valódi céllal, csak mintegy 300-500 milliárd forint származott a megcélzott kisbefektetőktől. A többit a bankok privátbanki ügyfelei vásárolták fel, úgynevezett lombard hitelből, vagyis gyakorlatilag saját pénz nélkül. Igen emlékeztet ez a módi a 90-es évek elejére, amikor is saját tőke nélkül adtak a bankok vállalkozói hiteleket, privatizációhoz és vállalkozásfejlesztéshez, melyek egy része mindenféle eredmény nélkül „eltűnt”.

Miután már az MNB is bírálta az igen tisztességtelennek tűnő megoldást, az ÁKK október közepétől megtiltotta a hitelből történő vásárlást. Nyitva hagyva még egy hetet, hogy akinek még nem esett le, az gyorsan vásárolhasson. Hogy október 14-ig csak néhány, vagy sok tízmilliárd hitelt nyomnak ki még a bankok, nem lehet tudni.
De hogy ők és kivételezett ügyfelei jól járnak, nagyon jól járnak, az biztos.
G.J.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük