Az egész ország megmozdul, indulnak az éségmenetek

map

Az idei Éhségmenet legalább nyolc megyéből indulhat el a szervezés jelenlegi állása szerint – nyilatkozta lapunknak Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. A menet február 11-re, az idei év első parlamenti napjára ér Budapestre, követeléseik között szerepel, hogy a közmunkások bére legyen annyi, mint 2010-ben, azaz nettó 60 ezer forint, vagy a mindenkori minimálbér összege.

“Azt szeretnénk elérni, hogy a kormány fejezze be a kommunikációs hókuszpókuszt, a parasztvakítást a közmunkás-bér kapcsán” – mondta lapunknak a az Éhségmenetet szervező Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Komjáthi Imre arra emlékeztetett, hogy korábban azt szorgalmazták, a nyolcórás, nettó 47 ezer forintos közmunkás-bér újra 60200 forint legyen. A kormány az év végén jelentette be, hogy 75 ezer forintnál valamivel többre emeli a közmunkások járandóságát, de ez bruttóban történt. A korábbi bér 47 ezer forint bruttója 71800 forintra rúgott, így az emeltnek mondott 75 ezer forintból mintegy 49 ezer forintot vihetnek haza a közmunkások. A kétezer forintos többletet pedig majdnem elviszi a mintegy 6 százalékos infláció.

További követelésként szerepel még, hogy a közfoglalkoztatottak munkabére a korábbi szintre emelés után érje el a mindenkori minimálbért, és az eddigi heti helyett, ismét havonta fizessék a bért. A közmunkások számára is biztosítsák a pótszabadsághoz való jogot, a pályakezdőket az eddigi egyéves várakozási idő helyett – ha nincs egyéb lehetőségük – már 4 hónap eltelte után is be lehessen vonni a programba. Elvárják a kormánytól – az MSZP-vel együtt –, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazottak azonnal orvosolja, mivel a munkavállalók 10 százalékát érinti a jogfosztás, és a nemzetgazdasági miniszter közlése szerint idén 300 ezer embert alkalmaznak majd közmunkásként.

Az idei Éhségmenet az eddigi szervezés alapján legalább nyolc megyéből fog elindulni – mondta Komjáthi. Így Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Baranya, Tolna, Pest és Nógrád megye is szerepel a tervekben. Felmerült már Komárom-Esztergom megye részvétele is. Annyit már lehet tudni, hogy Szabolcsban Nyírtelek, míg Borsodban az egyik kiindulópont Miskolc lesz (a tavalyi akció egyetlen startpontja), Nógrádból Salgótarjánból, míg Szabolcsból Nyíregyházáról indulhat az akció.

Tulajdonképpen a Heves megyei menet is az utóbbi a megyéből indul, Ózdról. A két északkelet-magyarországi menet Mezőkövesden fog egyesülni. Itt egy demonstrációt tartanak, arra emlékezve, hogy a tavalyi akcióban ebben a városban Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára hólapátokkal várta őket. A további részletek, így az indulás pontos időpontja még a jövő hét szerdán derülhet ki, amikor elnökségi ülést tartanak a szervezők.

Komjáthi elmondta, hogy folyamatosan érkeznek hozzájuk a felajánlások, de várják a civil, a szakszervezetek és a demokratikus pártok – kivéve a Jobbik –támogatását is. Szállásra és meleg ételre van szükségük a településeken. A tavalyi akciót támogatta például a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Szolidaritás és az MSZP is. Sikerült szponzorokat találni például a zászlók, vagy a szórólapok készítésére is.

 

 

 

Ennyi jár jelenleg

A Magyar Közlönyben december 30-án megjelent közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló kormányrendelet módosítása szerint a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör betöltése és teljes munkaidő teljesítése esetén a havibér január 1-jétől bruttó 75 500 forint, a hetibér 17 385 forint, míg a napibér 3475 forint lesz. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a havibér 96 800, a heti 22 275, a napi 4455 forint lesz.

 

 

 

A megyékből induló menetben egy 35-40 fős keménymag vesz majd részt végig, mivel egy ekkora társaságot lehet még kezelni logisztikailag. A településeken várják a szimpatizánsok csatlakozását. Február 11-re tervezik az érkezést Budapesten a Kossuth térre. Komjáthi jóval több embert vár, mint tavaly, amikor 3000-en (a rendőrség adatai alapján 1500-an) demonstráltak az Alkotmány utcában.

Jelenleg a Közmunkás Szakszervezetnek mintegy 4000 tagja van, de folyamatosan dolgozzák fel a hozzájuk beérkező szándéknyilatkozatokat. A tavaly nyáron alakult szervezetet Vécsi István ricsei polgármester (egykori MSZP-s parlamenti képviselő) mellett társelnöki szerepben az MSZP-tag Komjáthi mellett Nyakó István vezeti. Az új szakszervezet tulajdonképpen a borsodi gyalogmenetből kinőtt Munkát-Kenyeret-Tisztességes Béreket! Egyesület érdekvédelmi  szárnya. A mozgalom egyébként még mindig bejegyzés alatt áll augusztus óta, Komjáthi irónikusan megjegyezte, hogy valószínűleg túl sok a munkája a törvényszéknek.

Komjáthi szerint az alakulásnál nem árultak zsákbamacskát, hogy erősen baloldali és az MSZP-hez kötődő szakszervezete alakítottak. Szerinte egy olyan csapat állt fel a vezetésben, amely régóra kritikusan szemlélte az MSZP baloldaliságát. Úgy véli, hogy az MSZP egy olyan irányba indult el, ami nekik is tetszik.

“Azzal, hogy az MSZP támogat minket, a pártnak egy esetleges kormányra kerülés esetén is támogatni kell a követeléseinket” – hangoztatta Komjáthi. A társelnök szerint mindenképpen szükségük volt egy olyan pártra, amely felvállalta és támogatja őket és hitelesen tudnak beszélni a közmunkásokra. Úgy véli, hogy ilyen párt az MSZP, az LMP-nek például vidéken nincs is bázisa ehhez.

FORRÁS: VG.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük