Legfőbb ellenségük a demokrácia volt

kertesz akos

Kertész Ákos, író. 1932. július 18-án született Budapesten. Tanulmányai befejezése után szakmunkásként dolgozott. Első novellái megjelenését követően a munkásíró egyetemre iratkozhatott. 2011-ben egy kemény ellenzéki írása után felmerült, hogy több állami kitüntetését is visszavonják. Végül Tarlós István indítványára, a Jobbik támogatásával, két LMP-s tartózkodás mellett a Fidesz megfosztotta az írót a fővárosi díszpolgári címétől.

Hány évet dolgoztál munkásként?

Tizenkettőt. Érettségi után kezdtem, harmincéves koromig voltam melós.

Gondolom érettségi után szerettél volna továbbtanulni?

Voltak ilyen ambícióim, de tudtam, hogy ez nem fog összejönni. Nem is jelentkeztem egyetemre. Rögtön az Ikaruszba mentem átképzésre. Hat hónap után megkaptam a szakmunkás bizonyítványt, de persze nem tudtam a szakmát, ezért lényegében munka közben lettem karosszérialakatos.

Ez már a Rákosi-korszakban volt?

Igen. 1950-ben érettségiztem és abban az évben már dolgoztam is az Ikaruszban. Ott voltam 1954-ig, onnan átmentem az 5-ös számú Autójavítóba. No, ott lettem univerzális szakmunkás.

Akkor „osztályellenségnek” számítottál?

Igen, ami elég hülye helyzet volt minden szempontból. Egyrészt én szocialista voltam lelkem mélyén, az más, hogy a Rákosi diktatúrát utáltam, gyűlöltem, annak ellensége voltam, de marhaságnak tekintettem, hogy én osztályellenség lennék. Pontosan nem tudtam meghatározni, hogy milyen politikai nézetem van, de azt tudtam, hogy a dolgozó, kizsákmányolt emberek oldalán állok. Aztán én is kizsákmányolt dolgozó munkás lettem, mert szigorúan ki voltunk zsákmányolva akkor is. Az igazi röhej az volt, hogy azért voltam osztályellenség, mert az apám cukrászmester volt. Ő is egyetemre akart menni, de ő a Horthy-diktatúra Numerus Clausus rendelete miatt nem mehetett oda. Apám tehát a horthysta diktatúra miatt lett cukrász iparos és emiatt számított burzsujnak, azaz osztály-ellenségnek Rákosi alatt. Teljesen hülye helyzet volt.

Jól tudom, hogy Téged nem zsidó szokások szerint neveltek?

Apám tíz éves koromig el sem árulta, hogy mi kikeresztelkedett család vagyunk. Akkor is csak azért derült ki, mert nem vettek fel máshova, csak a Berzsenyi Dániel Gimnázium zsidó osztályába. Akkor meg kellett mondani nekem. Rettentő gyorsan bebizonyosodott, hogy ez tényleg így van, mert jöttek a németek, jött a sárga csillag, apámat elvitték Borba. Ez ellen az embertelen mechanizmus ellen én fellázadtam, letéptem a sárga csillagot és a Szálasi hatalomátvétele után bujkáltam is. Ezt megírtam a „Még a kapanyél is elsül” című regényemben. A lázadásomnak volt egy furcsa oka. Valamilyen okból családfát állítottunk és kiderült, hogy az én üknagyapám, bizonyos Klein Jakab negyvennyolcas honvéd volt. Én erre nagyon büszke voltam. Azt mondtam, hogy egy negyvennyolcas honvéd ükunokája nem szarik be a németektől. Ez volt az én alapállásom.

Miként kerültél az írói pályára?

Bennem volt az ambíció, írtam és amikor már több írásom is megjelent jött egy lehetőség. A minisztérium és az Írószövetség felvetette, hogy azok az írók, akik nem végezhették el az egyetemet, mehettek ösztöndíjjal a felsőoktatásba. Ezt muszáj volt kihasználni. Ennek nem tudtam ellenállni, de a “Makra” című regényem bizonyítja, hogy elég nagy lelkifurdalással hagytam ott a melós közeget. Akkor azt gondoltam, hogy az írói munka a könnyebb élet, de utólag be kell látnom, hogy karosszérialakatosként sokkal könnyebb életem lett volna és sokkal gazdagabb lennék.

Magyarként vagy zsidóként írsz?

Magyar zsidóként. A Horthy-korszakban apámék abban a hitben ringatták magukat, hogy keresztény-középosz-tálybeli család vagyunk. Amikor apám elárulta a nagy titkunkat, akkor az volt számomra a legnagyobb gond, hogy nem tudom megvédeni a zsidó barátaimat. Számomra tehát az a normális, hogy egyszerre vagyok magyar és zsidó. Magyar az anyanyelvem, a kultúrám, de ugyanakkor zsidó is vagyok, mert ezzel is olyan értékek birtokosa vagyok, amelyet nem vagyok hajlandó feladni. Nekem ez a kettő együtt van. Akinek nem tetszik, az tehet egy szívességet. Ezért hülyeség az, hogy én zsidóként bírálom a magyarokat. Magyar zsidóként bírálom a magyarokat, amely bírálat a magyar zsidókra ugyanúgy vonatkozik.

Szándékosan nem azzal a cikkeddel kezdtem a beszélgetést, amelyből azt a mondatodat emelték ki, hogy a magyar genetikusan alattvaló. Mi volt a lényege a cikknek?

Az írás lényege az volt, hogy a baloldal szétesett és ez az MSZP bűne. Aztán írtam arról is, hogy ez az ország pártpénztárnokok kezében van.  Ugyanazt írtam le, amit sokszor leírtak már mások, de az én szavaimra hihetetlen hisztériával reagáltak minden oldalról, szándékosan egy félmondatra irányítva a figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy az engem bírálok töredéke sem olvasta el a teljes cikket.

Korábban a bibliai Jónáshoz hasonlóan jövendölted, hogy nagy baj lesz a baloldalon és az országban is. Igazad lett?

Sajnos meg vagyok döbbenve, annyira igazam lett. Évek óta jövendöltem a cikkeimben, hogy baj lesz. A szocialistáknak nem voltak pozitív üzeneteik, nem tudták megszólítani a választókat. A Fidesszel kapcsolatban is igazam lett. Azt mondtam, hogy ők három dolgot tudnak. A hatalmat megragadni, az ellenséget megsemmisíteni és saját szabályaik szerint átírt rendszerben a hatalmat megtartani. Ez is történt. Demokratikus úton meg tudták ragadni a hatalmat, hogy aztán megsemmisítsék legfőbb ellenségüket a magyar demokráciát. Így senkinek sem lesz alkalma immár kivágni őket a hatalomból. Sajnos Európa és az egész szövetségi rendszer nem hajlandó tudomást venni arról, hogy mi történik itt, mert kényelmetlen lenne szankciókat alkalmazni, beavatkozni egy ország belügyeibe, esetleg ki is kellene zárni minket az Európai Unióból. Ez biztosan nem fog megtörténni akkor, amikor ilyen nagy bajban van az egész kapitalista világ. Egyik válságból bukdácsolnak a másikba, sem idejük, sem kedvük ezzel foglalkozni.

A baloldal helyzetét hogy látod a pártszakadás után?

Gyurcsánynak mennie kellett és ez rendben van. Csináljon egy liberális pártot, végül is világéletében az volt. Remélhető, hogy az MSZP valamilyen szinten összeszedi magát, de nagy megerősödésre nem számítok. Akikben én fantáziát látok, azok a civil mozgalmak. A Szolidaritás, a Milla, az ezerféle facebook kezdeményezés. Ha ezek át tudnak lendülni a politikai szférába, akkor esetleg belőlük kialakulhat az az új társaság, amely le tudja váltani a rendszerváltás óta váltakozva a hatalomban lévő politikai elitet, amely gyalázatosan leszerepelt és nagyon el kellene zavarni őket. Képtelenek voltak igazi demokráciát kiépíteni. Persze a civilek tiltakoznak, hogy nem lesznek politikai tényezők, de rá kell jöjjenek, hogy másként nem megy. Magyarországon megnyomorítottan ugyan, de parlamenti demokrácia van, ennek keretei közt kell politizálni. Választás útján kell elzavarni a politikai elitet.

A parlamenti pártok közül szerinted melyik tud váltóerővé válni?

Egyik sem. Mesterházyék most erősködnek, de azért ez mégis csak ugyanaz a banda, amelyik a rendszerváltás óta ügyesen harácsolt. Ráadásul egymással sem szolidárisak. Ha valaki közülük a jobboldal célkeresztjébe került, azt hagyták lemészárolni. Ezt a saját példám is bizonyítja. A jobb és szélsőjobb lapoknál már csak az MSZP-közeli lapok uszítottak ellenem hangosabban. Ráadásul a jobboldaliak legalább nem próbáltak engem szenilis hülyének beállítani, a baloldalról majd mindenki ezzel érvelt. Ebből nem kértem és nem kérek. Ez persze csak egy mellékszál, de jól mutatja, miként működik a parlamenti baloldal. Ebből a szempontból az LMP-ben sem látok nagy fantáziát. Jókor voltak jó helyen, de szinte semmit sem tudnak felmutatni. Még azt sem döntötték el, hogy kik is ők valójában.

Látsz-e kitörést a baloldal számára jelenlegi helyzetéből?

A kitörés a civilek és a szakszer-vezetek irányába van. Azt látom ugyanakkor, hogy ők kínosan ügyelnek arra, hogy politikailag ne definiálják magukat. Ez azért mulatságos, mert minden, amit követelnek baloldali követelés. Talán nekik van igazuk, nem kell kimondani. Ha elérik, amit akarnak, akkor lényegé-ben baloldali programot valósítanak meg. Szóval nem kell folyamatosan Marxra hivatkozni, ahhoz, hogy az ember a politikai-közéleti  akcióiban marxista legyen. Ráadásul ennek az ellenkezője is igaz. Nálunk csak kevesen látják még azt, hogy helyzetünk javítására tett kísérletek szükségszerűen baloldaliak. Nyugaton ez a dolog sokkal egyértelműbb. Olyan közösségek alakulnak, amelyeknek nem holmi hatalom megkaparintása a céljuk, hanem az az ambíciójuk, hogy jót és örömet okozzanak embertársaiknak. Túl kell lépni a kapitalizmus és a liberalizmus lelkét jelentő állandó versenyen, a megosztottságon. Normális, egészséges, harmonikus elosztásra van szükség. A felmerülő problémákra nem a megszorítások erőltetése, a gazdagok gazdagítása a gyógyír, hanem a meglévő javak igazságos elosztása. A történelem összes jobbító szándékú kezdeményezése onnan indult ki, hogy nagyon igazságtalan társadalomban élünk, ahol keveseké a több és ezen változtatni kell. Ez a marxizmus, én ezt vallom. Minden más, amit hozzáköltöttek, csak duma. Ha egyszer lesz időm, legalább egy esszében megírom, hogy tulajdonképpen merre kellene mennie az emberiségnek.

Miközben az önmagát baloldalinak mondó szociáldemokraták megszorításokat erőltetnek, aközben Európában erősödik a szélsőjobb. Nem csak nálunk. Ez miért alakult így?

Európának agyára ment a jólét. Mindenki magasabbra vágyott, senki sem akart fizikai munkát végezni és ezért magukhoz csábítottak sok millió bevándorlót. Most pedig nem tudnak mit kezdeni azzal a tömeggel, amelyet évtizedeken át lenéztek és amely emiatt nem is akar integrálódni. A muzulmánok jelenléte ezekben az országokban megemészthetetlen problémát jelent és kiváló lehetőséget ad a jobboldalnak arra, hogy megerősödjön. Biztos vagyok, hogy az egész ügyet csak rendészeti feladatként kezelő előítéletes jobboldal ezt a problémát nem tudja megoldani. Egy komoly és valójában baloldali feladat az, hogy háttérbe szorítsuk a különböző közösségekben erősödő szélsőségeseket és azok kerüljenek előtérbe, akik a békés együttélés mellett törnek lándzsát.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük