“Legtöbb ápoló egy forinttal nem kap többet az átvezénylés miatt”

Turcsányi Tibor szakápolóval folytatjuk egészségügyi sorozatunkat. Ő volt az az ápoló, aki ágytállal ajándékozta meg Balogh Zoltánt, és akit nem vettek fel a Péterfy Sándor utcai kórházba dolgozni, mivel Sándor Máriával szimpatizált.

MÚ: Hogyan alakult az elmúlt években az ön fizetése? 2010 óta mennyit emelkedett?

T.T.: Az én fizetésem emelkedésének 2010-óta főleg az volt az oka, hogy betegszállítóként kezdtem, aztán segédápoló voltam, majd szakápoló és ha a sors is úgy szeretné egy év múlva diplomás ápoló leszek. Ápolóként 5 évvel ezelőtt kerestem nettó 150.000 forintot, ami emelkedett azóta, de nem kell nagy összegekre gondolni.

Egy kezdő ápoló bére most az emelés után kb. nettó 210.000 forint. Abból kell szükség esetén albérletet fizetnie, utazáshoz bérletet vennie, ruházkodnia, élelmiszert vásárolnia, esetleg szabadidős tevékenységet szerveznie. Hogyan is?

MÚ: Mennyire fontos, hogy az orvos mennyit keres? Az ápolók számon tartják az orvosai fizetését?

T.T.: Úgy gondolom, hogy tanultak érte eleget, hogy jól keressenek. Viszont az ápolón sincs kevesebb felelősség mint rajtuk és tanultak ők is eleget, valamint az ápolók vannak 0-24 órát a betegekkel. Az orvosok és ápolók bére összehasonlíthatatlan és ez enyhén szólva: nagy probléma!

MÚ: Bérfeszültségről beszélnek az egészségügyben, ebben mekkora szerepe van a hálapénznek?

T.T:: Véleményem szerint elég nagy, mivel sok esetben a nem kevés fizetés mellett egyes orvosoknak megvan a tarifája… amit undorítónak tartok. Nem gondolom, hogy erre esküdtek fel.

MÚ: Sok ápolótól hallottunk az átvezénylésről, miben fog ez változni az új szerződés kapcsán?

T.T.: Legtöbb ápoló egy forinttal nem kap többet az átvezénylés miatt, valamint nagy távolságra vezénylik át a lakóhelyétől és sokszor olyan helyekre ahol nincs épp szükség átvezényelt kollégákra.

Rengetegen nem fogják aláírni az átvezényelhetőségről szóló új szerződéseket, ezáltal még kevesebb ápoló lesz az egészségügyi szférában, az amúgy is kevésből. Nem ilyesmivel kellene megoldania a kormánynak az ápolóhiányt. Meg kellett volna becsülni az ápolókat, valamint ezzel a dologgal nem még egyet beléjük rúgni.

MÚ: Ön alá fogja írni az új szerződést?

T.T.: Nem.

MÚ: A kormány azt mondja, ők teljesítették az orvosi kamara kéréseit, az ő emelését tették a törvénybe. Így van ez? Elégedett az összeggel?

T.T: A kormány sok mindent mond aminek semmiféle igazságalapja nincs.

MÚ: Most mennyivel emelkedett a fizetése?

T.T.: Nem sokkal, mivel a beígért 20%, valóban nem annyi volt.

MÚ: A kormány tavaszig elhalasztotta az új szolgálati jogviszonnyal összefüggő szerződések aláírását, ön. szerint ez csak időhúzás, vagy elképzelhető, hogy meghátrál a kormány?

T.T.: Nagyon remélem, hogy meghátrál és rájön, hogy nem marad jóformán senki az új szerződések miatt a rendszerben.

  •  
  •  
  •  
  •