Legyen a magyar a jövőben gerinces

bajcsy

1944. március 19-én több irányból német csapatok lépték át a magyar határt, céljuk az ország megszállása volt. Mivel az ország politikai és katonai vezetése kifejezetten baráti volt a németekkel, így a korábbi látszatfüggetlenség elvesztése nem okozott traumát számukra, az ellenállásra nem készültek.

“– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához?
– Huszonnégy órára.
– És ha ellenállnak?
– Tizenkét óra.
– Hogyhogy?
– Elmaradnak az üdvözlő beszédek.”

Walther von Brauchitsch tábornagy, a német haderők főparancsnoka így válaszolt egy német diplomata kérdésére, ez a válasz jól jellemezte a hazai viszonyokat.

A magyar csapatok ellenállást csak az újvidéki vasúti hídnál fejtettek ki. Itt a 16. határvadász zászlóalj kerékpáros százada tüzet nyitott a közeledő német katonákra és 26 támadót meg is öltek, egy magyar katona, Marancsik Pál halt hősi halált.
A megszállás rendkívül gyorsan és precízen zajlott le, a német Gestapo már aznap megkezdte a politikailag nem megbízható emberek vadászatát. A magyar függetlenségért aktívan küzdő Bajcsy-Zsilinszky Endre fegyverrel a kezében fogadta a németeket.

A képen látható “Legyen a magyar a jövőben gerinces!” Bajcsy-Zsilinszky Endre idézet nem került meghallgatásra. Magyarország utolsó csatlósa lett náci birodalomnak. A magyar hatóságok a németeket is meglepő precizitással szolgálták ki őket. Százezreket vezényeltek alkalmatlan felszereléssel a frontvonalba és százezreket gyűjtöttek össze és adtak át a német hatóságoknak, megsemmisítésre. Európa egyetlen országában sem valósult meg a magyarországihoz hasonló gyorsasággal és precizitással a holokauszt.

“Legyen a magyar a jövőben gerinces!” – Ezt a tanácsot a magyar jobboldal máig nem hallotta meg. Tombol a kormányerőre emelkedett “náci- és horthy romantika”, a háborús bűntettek, a magyar holokauszt bagatelizálása.

Boross Péter exminiszterelnök, Szakács Sándor történész és Schmidt Mária terror háza igazgató azon hármas, akik minden eszközzel hamisítják a magyar történelmet, iktatják ki abból az antifasiszta hagyományokat. Közös feladatunk ellenállni törekvéseiknek!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük