Legyen minden közalkalmazott köztisztviselő!

kozmunka123jpg

Állandóan felmerülő és vitára alapot adó kérdés a közalkalmazott vagy köztisztviselő polémia. Hogyan lehet az, hogy valaki kétszer, háromszor akkora fizetésért szolgálja a közt csak azért, mert tisztviselőként végzi a munkáját a köz érdekében.

A vonatkozó törvény szerint a közalkalmazott az államhatalmi, államigazgatási és a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél, valamint a helyi önkormányzat által a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára terjed ki.

Köztisztviselő elnevezés pedig a közigazgatásban részt vevő, az állami vagy önkormányzati hatalmat megszemélyesítő alkalmazott, pl. a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közterület-felügyelete, a közös önkormányzati hivatala köztisztviselőjének és közszolgálati ügykezelőjének közszolgálati jogviszonyára vonatkozik.

Mint láthatjuk, alapvetően nincs különbség, mindkettőnek a köz szolgálata a feladata. Viszont vagy sokkal jobban el kellene különíteni, vagy sokkal egységesebbé kellene tenni. A feladatköröket, a hatásköröket és a javadalmakat is.

A pártunk és kormányunk ígéretei ellenére nem lett kisebb, sem olcsóbb a magyar közigazgatás. 2010 óta 900 mrd-dal többe kerül és 90 ezerrel többen dolgoznak benne.

Viszont, lássuk be, nem lett láthatóan hatékonyabb és gyorsabb az ügyek intézése, nem csökkent a korrupció és többszörösére nőttek a beruházási költségek.

Pedig a hatékonyabb és olcsóbb állam nem csak szlogen, hiszen néhány % csökkenés ezer milliárdokban mérhető, mely a bérek, oktatás, egészségügy és nyugdíjak rendbetételére alkalmasak lennének.

Vagyis egységes elnevezés, bértábla, juttatási rendszer lenne szükséges a köz szolgálatában dolgozókra.

Pártsemleges szakemberektől valódi teljesítmény és hatékonyabb munka követelhető meg, versenyképes fizetésekkel, juttatásokkal, életpálya-modellel.

GJ

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük