“Legyen tavasz a vírus árnyékában is!“

Nyitás

A téli napforduló azt jelzi, hogy kifelé megyünk a télből, egyenesen a tavaszba. Az utóbbi években mintha kicsit eltolódtak volna az évszakok, hiszen a tavasz első hónapjának tekintett március még gyakran fagyos időket hoz, no de az április, az már jellemzően más. Két hónap van addig…

Maga a szó, hogy április, nyitást jelent. Egyszerűbben szólva, újranyílik a természet. Egy évvel ezelőtt ez az időszak sajnos a zárásokról szólt, s csupán a nyár hozott némi nyitottságot. Ám mit hoz a mostani tavasz, avagy a tavasz közeledte?

Minden okoskodás dacára az emberek, különösen a fiatalok kezdik elveszíteni a béketűrésüket. Persze, mindent értenek, hogy járvány, elővigyázatosság, meg fegyelem, csak hát egy évnyi mentális terror immár értetlenségbe fordul. Kipróbáltunk már szinte mindent, de alig van a Földnek olyan pontja (talán Új-Zéland), ahol fogható eredményeket hozott volna bármilyen védekezés. Azt nem tudjuk, hogy mi lett volna a bezárkózások nélkül, azt viszont tudjuk, hogy mi lett belőle: szociális és mentális katasztrófa.

Gőzerővel dübörög az oltáskampány, bár vakcina csak elvétve akad. A nagy fejlesztési-gyártási lendület megtört, s az élenjárók rendre belebuknak a tömeggyártás, illetve széles terítés nehézségeibe. A magam részéről teljesen érthetetlennek tartom azt a cirkuszt, ami a lakossági léptékben nem létező, normálisan ki sem próbálhatott vakcinák körül zajlik.

Hasonló az egyéb védintézkedések világa. Simán karanténba vágnak iskolai osztályokat egy-egy pozitív teszt esetén, de egymás hegyén-hátán tolonganak az emberek a bevásárlóközpontokban és hasonló helyeken, zömmel a “multi” feliratú fogyasztási szentélyekben. Ezenközben a családiasabb boltokba többnyire csak egy-egy ember mehet be, a kisebb kávézókat, éttermeket pedig egyszerűen agyoncsapták. Százezrek veszítették el a megélhetésüket.

Azt nem kétlem, hogy minél ritkább, tehát kevesebb a ‘kontakt’, annál lassabban terjed a vírus. Ilyetén mód matematikailag van értelme az éjszakai kijárási tilalomnak, gyülekezési korlátozásoknak és hasonlóknak. Azonban a matematikában a bonyolult feladványoknak többféle megoldása is lehet. Hát még a való világban!

Meggyőződésem, hogy nyitni kell! Ki kell nyitni az élettereinket! Legyen tavasz a vírus árnyékában is! Tanakodjuk meg, miként lehet nyitottan is tartani azokat a távolságokat, amelyek elégséges biztonságot adnak. Hamarosan a vakcinák is elérhetők lesznek.

Az emberek lelkében, tudatában, szociális helyzetében okozott károk ugyanúgy mérhetők emberéletben, mint a betegségek következményei. Olyan világ már aligha lesz, mint volt. De legalább ne blokkoljuk az új világ kialakulását!

Szanyi Tibor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •