Leírjuk lassan: nem lesz minimálbéremelés

Ismét nem sikerült megállapodniuk a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a 2021-es minimálbérről tegnap. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, ez azt jelenti, hogy legkorábban márciusban kaphaznak emelt februári minimálbért a dolgozók.

A szakszervezetek 2021. január 1-jétől 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók 3 százalékot ajánlottak.

Az IgenSzolidaritás álláspontja szerint egy hazafias kormány nem engedheti meg magának a jelenlegi szégyenteljes alkudozást, hanem beavatkozna a dolgozók oldalán.

Az IgenSzolidaritás mai közleményében megerősíti törekvését, hogy kormányra kerülése estén úgy emelné meg a minimálbért, hogy annak nettó összege legalább 200.000 forint/hó legyen.

A szakszervezetek azt is szerették volna elérni, hogy visszamenőleg, január 1-jétől emelkedjen a minimálbér – akár úgy, hogy utólagosan, a februári bérrel együtt utalják a növekményt –, a kormány azonban egyértelművé tette, hogy jogilag erre nincs lehetőség.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •