Leminősítés: Nem csak mi kaptuk meg…

standard

Franciaország elvesztette tripla A besorolását.

François Baroin gazdasági miniszter péntek este megerősítette, hogy a Standard & Poor’s lerontotta Franciaország és több eurozóna-tagország szuverén adósságának minősítését péntek este. “Ez nem jó újság, de nem is katasztrófa” – kommentálta François Baroin az új AA+ minősítést a France 2 TV-csatorna 20 órai híradójában. A Standard & Poor’s (S&P) nem nyúlt hozzá Németország, Hollandia, Finnország és Luxemburg tripla A minősítéséhez. Franciaország egy fokozattal került lejjebb, ezzel szemben Olaszországot, Spanyolországot és Portugáliát két fokozattal sorolták hátrébb (BBB+). Ezeknek a magánügynökségeknek az értékítéletei az országokba helyezett bizalom indikátorai, de figyelembe veszik a helyi közösségek vagy vállalatok képességét is, hogy vissza tudják-e fizetni a piacokon felvett kölcsönöket.

Pierre Ivorra, a l’Humanité gazdasági szakértőjének magyarázata.

Miért most?

A Standard and Poor’s már a december 8-9-es európai csúcs alkalmával bejelentette, hogy értékelni fogja az akkor meghozott intézkedések hatását és visszatér arra, hogy leminősítse-e Franciaországot. A mai döntés nem akarja azt jelenteni, hogy ezek az intézkedések nem elegendők, csak azt, hogy hatásaik talán nem azonnaliak. Ehhez néhány érv:

Az eurozóna kissé tovább csúszott a recesszió felé. Spanyolországban a költségvetési hiány csökken a megszorító intézkedések miatt, amelyek összezsugorítják a közköltségeket és egy kissé tovább mélyítik a válságot. Ugyanez a helyzet Görögországban. Még olyan országokat is érint, mint Finnország. Németország sincs többé ragyogó helyzetben. Továbbá, a Sarkozy-Merkel duó által erőltetett recessziós politika munkanélküliséget idéz elő. A szociális költségek növekedni fognak. Ugyanekkor a válság kevesebb adóbevételt, kevesebb hozzájárulást jelent. A közadósság tehát nő. Végül, az irányadó kamatláb csökkenése és a bankoknak adott masszív tőkejuttatások csökkenése ellenére, ez utóbbiak nem játsszák el szerepüket és nem finanszírozzák a reálgazdaságot. A hitelfeltételek szigorodnak, különösen a kkv-k számára.       

A következmények?

Valószínű, hogy az adósság költségei nehezednek, hogy a kamatok nőnek és hogy Németország és Franciaország kölcsöneinek kamata között nőni fog a különbség. Ezek a technikai visszahatások vízesésszerűen jelennek meg a reálgazdaságban is. Először a bankok fogják érzékelni. Ezek máris bejelentették, hogy nem küldetésük az államadósság megvásárlása, tehát az állam támogatása. Amint azt a Société Générale vezérigazgatója péntek reggel mondta. A biztosító társaságok vannak a második vonalban. Ezek a francia adósság jelentős részét ellenőrzik, életbiztosítási szerződéseiken keresztül. A franciák azonban elfordultak ezektől a termékektől és jobban kedvelik az olyan megtakarításokat, mint a Livret A*. Franciaországnak nehezebb lesz finanszíroznia adósságát a piacokról. Egy újabb megszorító terv felé megyünk, hogy csökkentsük a költségvetést? Az ördögi kör felgyorsul.       

Van-e B-terv ?

Kell-e a piacok ellenőrzése alatt maradnunk, hagyjuk-e hogy társadalombiztosításunkat, foglalkoztatásunkat, fizetéseinket a piacok ítélete határozza meg? Ez a kérdés napról-napra egyre jelentősebb. A francia adósság leminősítése a kormány politikájára mért csapás. A jobboldal óriási felelősséget visel a jelenlegi helyzetben azért, mert a közadósság finanszírozását a pénzpiacok és a külföldi alapok kezébe adta.

A megoldást egy hitelpolitikai változás jelenti, egy össztársadalmi hitelintézet létrehozásával, amint azt a Baloldali Front javasolja. Ez az Európai Központi Bank (EKB) orientációjának változásával kell együtt járjon. Ez utóbbi finanszírozza a bankokat. Miért privilegizálja a bankok sorsát az államoké helyett? Közvetlenül kellene egy szociális és ökológiai fejlesztési alapot finanszíroznia, amint azt ugyancsak a Baloldali Front javasolja, hogy foglalkoztatást teremtsen a közszférában és az iparban.  

A három A elvesztése: gyűlés a Standard & Poor’s előtt (Baloldali Front, FdG)

A Baloldali Front egy gyűlésre mozgósít a Standard & Poor’s 40 rue de Courcelle-i központja előtt pénteken, január 13-án, 18.30-kor, reakcióként Franciaország adósságának leminősítésére.

AAA: ellenállni

A Standard & Poor’s hitelminősítő ügynökség pénzügyi háborút hirdetett Franciaország ellen. Ellenállásra van szükség. A pénztőke előtti meghunyászkodás növeli annak étvágyát. Ezt bizonyítja a görög kapituláció. Ellencsapásra van szükség. A Központi Banknak azonnal be kell jelentenie, hogy hajlandó Franciaországot alacsony kamatlábbal hitelezni. Ennek hiányában fel kell függeszteni a francia hozzájárulást az Európai Unió költségvetéséhez és a következő részletek átutalására azokat a francia bankokat kell kötelezni, amelyeket az EKB éppen most tőkésített fel. Kinyilatkoztatták a nép és a finánctőke közötti háborút. Mindenkinek habozás nélkül meg kell találnia a helyét.

Standard et Poor’s : “Vissza kell utasítani ezeknek a gazdasági kuruzslóknak a hatalmát” (FKP)

A Standard & Poor’s hétfőn “negatív ellenőrzés alá” helyezte az eurozóna tizenöt országának hosszú távú eladósodottságát, köztük Németországét, Ausztriáét, Finnországét, Franciaországét, Luxemburgét és Hollandiáét. Ennek a bejelentésnek a valószínű következménye, hogy ezeket az országokat leminősítik, így lényegesen kisebb eséllyel és megugrott kamatokkal jutnak hitelekhez.

A hitelminősítő ügynökség, amely elrendeli, hogy szabjanak határt az adósságválságnak, olyan kifogásokkal él, amelyekből hiányzik a növekedési kilátás ezeknek az országoknak a számára. A kígyó a saját farkába harap.

Ezeknek a felmérhetetlen hatalommal rendelkező hitelminősítő ügynökségek illegitimek! Kik ők, hogy döntsenek egész országok beskatulyázásáról? A legsürgősebb intézkedések között sürgősen abba kell hagyni a vak engedelmeskedést ezeknek a sarlatánoknak. Franciaország csak egy hatalmat ismer el: a saját népéét. És biztos, hogy nem ezeknek a gazdasági kuruzslókét, amelyek nem ismernek más gyógymódot, mint a kivéreztetést.  

Francia Kommunista Párt

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük