Lemond-e Matolcsy a 380-as euróárfolyamnál?

matolcsy gyrgy

Jövőre jöhet a 380 forintot érő euró, amit már az MNB sem nézhet tétlenül – írja a Portfolio.

A Commerzbank szerint a forintot az utóbbi hetekben a piacon kialakult erőteljes kockázatkerülés gyengítette, ennek köszönhetően került történelmi mélypont közelébe az euróval szemben. A következő hónapokban is maradhat az ingadozás az árfolyamban, ha pedig az amerikai jegybank elkezdi csökkenteni eszközvásárlásait, akkor az újra felélesztheti a forintgyengülést jövőre.

A német bank elemzői szerint a közelmúltban a járványhelyzet miatt került a 355-370-es sáv felső széléhez közel az euró árfolyama. Emellett kiemelik, hogy továbbra is bizonytalan a magyar kormány és az Európai Bizottság viszonya. Tavaly év végén a lengyelekkel együtt elsőre megvétózta a kormány a hétéves uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, majd hosszas egyeztetés után sikerült megállapodni.

Az elemzők szerint a kölcsönös bizalom még sokáig nem áll helyre az Európai Bizottság és a Kormany között.

Vagyis a bank elemzői szerint a vita még nem zárult le, a magyar és a lengyel kormánynak annyit sikerült elérnie, hogy az Európai Bíróságon megtámadhassa a jogállamisági mechanizmust. Ezzel azonban továbbra is fennáll annak veszélye, hogy a következő években akár az uniós források egy részét is elveszítheti a két ország.

portfolio

  •  
  •  
  •  
  •