Lényegében elismerte a kormány, hogy becsapták a nyugdíjasokat

A kormány benyújtotta módosító javaslatát az idei költségvetéshez. Több ponton változtatták a bevételi és kiadási előirányzatokat, de a nyugdíjakkal kapcsolatban is található egy nem várt információ az anyagban. Erről az Mfor ír.

Az eredetileg tervezett 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt 7,5 százalékra növelnék arra hivatkozva, hogy a költségvetés elfogadása után a koronavírus-járványnak volt egy második és már egy harmadik hulláma is. A nyugdíjakat illetően az alábbiakat írják:

„2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.”

A kormány ezzel lényegében elismerte, hogy a korábbi irreálisan alacsony inflációs terveikkel becsapták a nyugdíjasokat, így idén is kiegészítésre van szükség.

Külön érdekesség, hogy a javaslat év közbeni kiegészítő emelésről tesz említést. Eddig az volt a metódus, hogy az első nyolchavi nyugdíjas inflációs adat ismeretében döntött a kormány a kiegészítésről, amit novemberben fizettek ki. A mostani törvényjavaslat alapján idén más eljárást választ a kormány. Ráadásul már áprilisban színt vallottak – a korábbi, hasonló alkalmakkor általában a nyár vége felé módosított inflációs várakozásán a kormány. A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a kormány módosítani készül az idei makroszámait, azokat hozzáigazítva a valósághoz.

Forrás: atv.hu

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •