Lenyűgöző fotókon elevenedik meg a magyar szocializmus

Még a nyáron került Budapest Főváros Levéltára (BFL) őrizetébe a Fortepan segítségével a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) 150 ezer képet tartalmazó archívuma. A levéltár a közelmúltban interneten keresztül is elérhetővé tette a gyűjtemény mintegy 70 ezer felvételét.

A Főfotóval szerződött cégeknek és egyéb szervezeteknek készített fotók 1961 és 1993 között születtek, nagy részük így a rendszerváltás előtti Magyarország pillanatait örökítette meg. A gyűjteményben nemcsak a korszak fontos eseményeit ábrázoló felvételek, hanem termék-, reklám- és tájfotók is megtalálhatóak – egy valóban kivételes archívumról van szó.

A BFL és az Arcanum Kft. június óta dolgozik az iratanyag feldolgozásán, illetve a digitalizáláson, a levéltár pedig most bejelentette, hogy a Hungaricana Közgyűjteményi Portál Képcsarnoka felületén, illetve az Elektronikus Levéltári Portálon is elérhetővé vált a Főfotó mintegy 70 ezer képe. A fotók le is tölthetőek, tudományos, oktatási és nem kereskedelmi célból pedig szabadon felhasználhatóak.

A felvételek nagy száma miatt a fotókhoz csak néhány, az azonosítást segítő alapadatot vittek fel – a munka máskülönben évekig is eltarthatott volna. A képekhez az Arcanum Kft. mesterséges intelligencia segítségével kulcsszavakat is társított, de a szakértők bíznak benne, hogy a felvételek beazonosításában a közönség is segíteni fog.

Ehhez előbb regisztrálni kell a Hungaricana oldalán, majd a kiválasztott fotónál lehet különböző megjegyzéseket tenni.

A BFL szerint a páratlan gyűjtemény feldolgozása még messze nem ért véget, 2021-ben újabb képeket tesznek majd közzé.

kép forrása: bparchiv

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •