Lesz még magyar (4.) köztársaság

9135 istvanffy

Forradalmi hangulat?

Az elmúlt években jónéhány új politikai formáció jelent meg a hazai közélet porondján, amelyek több-kevesebb sikerrel építették magukat, határozták meg saját karakterüket. Ezek közül egy sajátos arculattal bíró szerveződés a 4K!, azaz a Negyedik Köztársaság Párt. Istvánffy Andrással beszélgettünk.

Az elmúlt években komoly mozgások voltak a politikai palettán. A baloldal mintha üresen maradt volna. Ma az MSzP is és az LMP egykori balszárnya is inkább a liberális irányba mozdul. Mi a helyzet a 4K!-val?

A döntő különbség ott húzódik, hogy valakinek a rendszerváltás rendszerével, az elmúlt húsz évvel van baja, vagy kizárólag Orbán Viktorral, és azzal, hogy most az ő bandája nyúl le mindent. A 4K! a rendszerváltás rendszerével szemben határozza meg magát. Ez a rendszer soha nem tudott elég munkát biztosítani az embereknek, ehelyett csak egyre növekvő egyenlőtlenséget, óriási kiszolgáltatottságot, tömegeknek nyomort, és még a középosztálynak is csak bizonytalanságot hozott. Eközben az oligarchák hihetetlen mennyiségű közpénzt szivattyúztak ki. Ez a rendszer tarthatatlan. A 4K! azért alakult párttá egy évvel ezelőtt, hogy a valódi fordulatért dolgozzon.

Ezzel szemben az ellenzék egy része sajnos csak a korábbi állapotok restaurációjáért küzd. Vannak érdekcsoportok, amiket komoly veszteség ért az elmúlt években, és most minden erővel azon vannak, hogy visszajussanak a hatalomba, és ott folytassák, ahol abbahagyták.
Amikor két évvel ezelőtt elindultak a nagy civil mozgalmak, a Milla és a Szolidaritás – a Millával akkoriban szorosan együtt dolgozott a 4K! -, abban reménykedtem, hogy valódi megújulás kezdődik. Sajnos mindkét mozgalom feladta az eredeti céljait, és beállt a restauráció erői közé.

Ennek eredményeképp most ott tartunk, hogy az ellenzék legnagyobb kérdése az, hogy a szocialisták milyen feltételek mellett egyeznek meg korábbi miniszterelnökükkel, és hogy Gyurcsányt is beveszik-e a buliba, vagy nem. Ha visszagondolunk arra, micsoda alulról jövő energiák mozogtak 2011-12-ben, ez siralmas.

Bajnai fellépése óta összességében gyengült a demokratikus ellenzék, kormány támogatottsága nőtt. Mi ezt előre jeleztük, de ilyen látványos jelenségre mi se számítottunk. A bizonytalan többség inkább Orbánt választja, mint a neoliberális Bajnait. Mi ennek az oka?

Bajnai arra törekedett, hogy elfoglalja az ellenzék MSZP-n kívüli részét, és ez részben sikerült is neki. Ezzel viszont elvágta a megújulás lehetőségét. A korábbi intenzív, alulról szerveződő köztársasági aktivitásnak és nekibuzdulásnak egyszer csak az lett a vége, hogy feltolták a tetejére az egyik szoci miniszterelnököt, mint az újak képviselőjét, aki majd jól meginti a korrupt szocikat. Ez egy vicc. Nem csak az beszédes, amit a közvélemény kutatások mutatnak, hanem az is, hogy gyakorlatilag teljesen megszűnt a korábbi évek alulról jövő, önszerveződő pezsgése az Orbán-rendszert elutasító emberek között. Mert így minek?

Orbán erőből nyom le társadalmi csoportokat. Kompromisszumok nélkül számolt le a rendvédelmi nyugdíjasokkal, a rokkantakkal, a felsőoktatási hallgatókkal. Azt üzente ezzel a keménységgel, hogy nincs értelme lázongani. Ráadásul a demokratikus ellenzék nem is igazán tudta tematizálni a szociális ellenállást. A devizahitelesek ügyét például Kásler Árpád, egy politikailag nagyon zavaros alak képviseli. A 4K! készül aktívabb jelenlétre ezen a területen?

A Fidesz olyan csoportokat mer frontálisan támadni, amelyek nem számíthatnak társadalmi szolidaritásra. Ilyenek a rendvédelmi dolgozók vagy a hajléktalanok. Amikor az egyetemisták maguk mögött tudhatták a társadalom szimpátiáját, a kormány azonnal hátralépett párat. Az ellenzék különböző mozgalmai kiálltak a rokkantnyugdíjasok, a hajléktalanok vagy a fiatalok mellett. Szerintem nem arról van szó, hogy az ellenzék ne vállalta volna fel ezeket az ügyeket, hanem arról, hogy amíg oligarchák vezetik az ellenzéket, ennek kicsi a hitele. Most, hogy elváltak egymástól a restauráció és a fordulat erői, hitelesebben lehet képviselni a szociális lázadást. A 4K! is erre készül.

Formálódnak ellenzéki összefogások. A 4K! kikkel egyeztet és kikkel nem szeretne együtt indulni? Korábban azt nyilatkoztátok, hogy egy Orbánt leváltani hivatott együttműködésben partnerek vagytok, abban az esetben, ha annak sikere esetén azonnali, már demokratikus választás követi az “orbánváltó” választást. A többi ellenzéki szereplő nem igazán fogadta lelkesen ezt a javaslatot. Jól látom?

A 4K! nem azonnali újabb választást javasol, annak sem sok értelme lenne. Voltak, akik ezt félreértették, vagy talán félre akarták érteni. A 4K! azt javasolja, hogy az alkotmányozási folyamat lezárulása után, miután az új köztársasági alkotmányt, és vele együtt az új, tisztességes választási rendszert népszavazás hitelesíti, következzenek új választások. Az alkotmányozás után újra kell indítani a rendszert. A legtöbb nemzetközi példa is ezt támasztja alá.  Az MSZP ettől mereven elzárkózik. Nem szívesen adnák vissza egy év után az Audik kulcsát. Mivel a köztársaság újraalapítása a célunk, és nem a restaurációban való közreműködés, ezért jelenleg az LMP-vel keressük az együttműködést.

Baloldali patrióták vagytok. Ez mit jelent pontosan? Sokakat riaszt a magyarkodás azóta, hogy a jobboldal túlfűti a nacionalista indulatokat.

Patriótának lenni egészséges viszonyulást jelent a hazánkhoz. A patrióta elutasítja a környező népeket lenéző nacionalizmust, de elutasítja a hazánkat provinciális mucsának tekintő öngyűlöletet és kisebbrendűségi komplexust is.

A patriotizmus nem a közös származás mítoszára épül, mint a nacionalizmus. A patriotizmus a helyhez viszonyul szeretettel, ahol élünk, így ez az eszme be tudja fogadni a cigányokat és a bevándorlókat is.

A magyar demokrácia, a harmadik köztársaság nyilvánvalóan kimúlt. Van aki szerint már 2006-ban és van aki szerint 2010-ben. Szerintetek az eljövendő, új, szám szerint negyedik köztársaságnak miben kell másnak lennie, mint a harmadik volt? Léteznek olyan fékek, ellensúlyok, amelyek meg tudják akadályozni a bonapartizmust, amire Orbán a példa vagy a szélsőjobb hatalomba masírozását demokratikus úton? Ha igen, miként működnének ezek a szabályozók?

A negyedik köztársaságnak lehetővé kell tennie a hétköznapi emberek részvételét a közös ügyekben. Vissza kell foglalnunk az államot, hogy a közjót szolgálhassa. Ez azt jelenti, hogy az alkotmányozási folyamatnak is részvételinek kell lennie, és az új alkotmánynak is tartalmaznia kell a részvételi demokrácia elemeit, mint például a politikusok visszahívhatósága, a rendszeres népszavazások, vagy önkormányzati szinten a részvételi költségvetés bevezetése.

Szociális igazságosság és baloldali társadalompolitika nem képzelhető el részvételi demokrácia nélkül. A részvételi demokrácia a garanciája annak, hogy oligarchacsoportok ne sajátíthassák ki az országot. A szélsőjobb előretörése mindig akkor következik be, ha az emberek már elviselhetetlennek érzik az igazságtalanságokat, és nincsen radikális, baloldali válasz. Az alkotmány, a politikai rendszer szintjén a szélsőjobb legjobb ellenszere a részvételi demokrácia.

Végül egy személyes kérdés. 2011 őszén még ott álltál a Milla színpadán és több tízezres tömegnek beszéltél az eljövendő negyedik köztársaságról. Aztán eltávolodtál attól a közegtől. Ők most nyeregben vannak, már szinte biztosak lehetnek abban, hogy képviselői helyük lesz jövőre. Nem sajnálod, hogy nem a velük való együttműködést választottad?

A társadalmi szerepvállalásnak nem az egyéni karrierről kellene szólnia. Ha valaki csak azért vesz részt egy új mozgalom megszervezésében, hogy aztán eladhassa egy parlamenti helyért valamelyik oligarchapártban, az szomorú. Engem az hajt, hogy valódi fordulat következzen Magyarországon.

 

Kalmár Szilárd – Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük