Levél a közmunkásoknak

munkatkenyeret

Barátaim!

2012. július 31-e óta, járjuk az országot munkatársaimmal. Talán találkoztunk Önnel/Veled is személyesen országjárásunk egyik helyszínén, egy önkormányzat udvarán hajnalban munkakezdés előtt, esetleg az útszélén a töltésen a gáton, a földeken munkaközben, vagy egy kultúrház termében a munkanap végén. A Közmunkás Szakszervezetet szervezzük. Kérlek, engedd meg, hogy felidézzek a sok közül egy olyan pillanatot, amely örökre bevésődött lelkünkbe: Békés megye egy kis településén jártunk szeptember első hetében. Dél körül 10-15 közmunkás asszony és néhány férfi egy felújítás alatt lévő épületben éppen szerény ebédjükhöz fogott, amikor betoppantunk. 20 percet beszélgettünk, aláírták a „belépési nyilatkozatot”, aztán siettünk tovább, a falu utcáit térkövező férfiakhoz. Egy idős, nyugdíjhoz közel álló közmunkás bácsi igyekezett utánunk és kért, hogy egy szóra várjunk még. Odaért hozzánk és csak ennyit mondott: „köszönjük, hogy elhozták nekünk a reményt.” A remény és az egyetlen esély, az összefogásban van! Sokan vagyunk, és erősek leszünk! De emlékezzünk arra, hogy hogyan kezdődött az egész.

2012. februárjában Miskolcról Budapestre gyalog indultak el szegény emberek „Munkát, kenyeret!” kérve a kormánytól. Nem több segélyt, nem több alamizsnát kértek, hanem azt, ami minden dolgozni akaró embernek jár. Nyolc nap alatt, gyakran -20 fokban legyalogolták a több mint 200 kilométert, s ezzel felhívták az ország figyelmét azokra az emberekre, családokra, akiknek százezrei élnek a jobb élet reménye nélkül Magyarországon.

Hiszen ma olyan országban élünk, ahol télen családok költöznek egy szobába, mert csak azt az egyet tudják kifűteni.
Olyan országban élünk, ahol a szegény emberből még szegényebb lesz, a gazdag embernek pedig a kormány megtömi a zsebét.
Olyan országban élünk, ahol több mint négymillió ember szegénysorban él! Fiatalok, öregek, nők és gyerekek.
Olyan országban élünk, ahol a kormány fillérekért dolgoztat családfenntartókat, s megalázza őket azzal a mondattal, hogy 47.000.-Ft-ból meg lehet élni.

Arról már nem beszélnek, hogy ez a pénz sem jár mindenkinek, hiszen a 6 órában dolgozók csak 35.000 Ft-ot kapnak. A februári menetelők akkor példát mutattak mindenkinek kitartásból és emberszeretetből, mert azt a keveset, amijük volt, a menetelés során megosztották az útjukba kerülő szegényekkel.  Ők úgy mondták: csak szegény ember segít, a szegény emberen!

2012. július 30.-án, egy Zemplén megyei kis településen, Ricsén megalakult a Közmunkás Szakszervezet. A 30 alapító tag közül 20-an közmunkások voltak. Elnök: Vécsi István polgármester. Társelnökök: Komjáti Imre munkás, Nyakó István országgyűlési képviselő.  Alelnökök: Axman Angéla közmunkás, Balabás László vasutas, Antal Brigitta adminisztrátor. Főtitkár: Kordás László munkanélküli. Országos tanács elnöke: Barát Endre szociológus.

Eddig közel négyezren nyilatkoztak belépési szándékukról. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Bács-Kiskun, Somogy, Veszprém, Pest megye és a főváros közmunkásai és munkára váró emberei. Nem állunk meg, de most rajtad a sor!

Szervezkedj!

Beszélj az ismerőseiddel, barátaiddal, rokonaiddal, vagy más közmunkásokkal. Győzd meg őket, hogy ne mástól várja el, hogy kikaparják neki a gesztenyét a tűzből. Ne mástól várja el, hogy harcoljon a több bérért, hanem lépjen be a szakszervezetbe, és küzdjön veled, velünk együtt az igazságért. Ne mástól várja el, hogy harcoljon az egész éven át tartó 8 órás közmunkáért, hanem jöjjön közénk, és harcoljon velünk. Ne mástól várja el, hogy kiharcolja, a megalázó és semmire sem jó hetenkénti bérfizetés felszámolását, hanem lépjen közénk, és küzdjön vállt vállnak vetve sorstáraival, közmunkások tízezreivel.

Fogjunk össze!

2012-ben 200.000 ember dolgozott közmunkán, s ebben az évben 300.000 – 400.000 emberrel számolnak. Ha összefogunk, elérjük céljainkat. A remény, és az egyetlen esély az összefogásban van. Sokan vagyunk és erősek leszünk. Mit akarunk? Nem segélyt, nem alamizsnát, hanem munkát, kenyeret, tisztességes béreket! Azt kérjük, hogy 2012. december 31-ig a kormány teljesítse az alábbi kéréseket:

Bér: 2010-ben 60.200 Ft volt a 8 óra közmunkáért járó bér. Most 47.000.-Ft-ot fizetnek. 13.200 Ft-ot vettek ki minden melós zsebéből. 2013. január 1-től újra 60.200.-Ft legyen a 8 óráért járó a bér!

Heti bérfizetés: 2010-ig egy összegben kapták kézhez a közmunkások a bérüket. Január 1-től térjünk vissza a havi fizetéshez, és a 8 óráért járó 60.200 Ft-ot egy összegben fizessék ki!

Töröljék el a hátrányos megkülönböztetést: Ne tegyenek munkás és munkás között különbséget. 2013. január 1-től a közmunkásoknak is járjon az életkor és a gyermekek után járó pótszabadság.

Munkát, kenyeret egész évben: Ha nincs más munkalehetőség, egy családban legalább egy ember egész évben dolgozhasson 8 óra közmunkában, 60.200 Ft-ért.

A gyerekeink is dolgozhassanak: A munkanélküli pályakezdő fiatalok ma egy teljes évig még közmunkára sem jelentkezhetnek. Azt kérjük, hogy ha nincs más munka, az iskola befejezése utáni negyedik hónaptól ők is dolgozhassanak közmunkán.   

nyako
Nyakó István a Parlamentben, közel egy hetes menetelés után

Ami eddig történt

Az elmúlt hónapokban három országos napilapban (Népszava, Népszabadság, Magyar Nemzet) számtalan televízióban, és rádióban, több megyei napilapban elmondtuk kéréseinket. Ígéretünkhöz híven, a parlamentben szóvá tettük a közmunkások problémáit, kéréseit, először 2012. 09.10-én, majd 2012. 11. 19-én, végül 2012. 12. 07-én. Kéréseinknek eddig semmilyen foganatja nem volt. Sőt, 2012. december 30-án az Orbán kormány úgy döntött, hogy 2013-ban havi nyolc óra közmunka után alig több mint 49.000.-Ft jár. Ennyiből kell megélni. Nem állunk meg! Nem állunk meg addig, amíg nem állnak szóba velünk, és nem vesznek emberszámba minket.  

Tennivalók

A levélben küldünk szándéknyilatkozatot. Ezt lehet fénymásolni, és arra kérünk Téged, hogy minél több emberrel írasd alá. Amennyiben 20-25 összejött, postán küldd el nekünk. A borítékra a következőket kell írni: Kordás László, 1625 Budapest pf: 42  Szívesen elmegyünk személyesen is beszélgetni olyan ismerőseiddel, akik egyetértenek velünk. Ha úgy látod, hogy legalább 20 embert össze tudsz hívni egy találkozóra, a telefonszámoddal együtt kérlek, az előbb említett postafiókra írva jelezd felénk. Mi hívunk téged, és megbeszéljük a találkozó időpontját. Figyelem! Ma már bárki lehet közmunkás. Ma még van munkája, holnap meg azt mondják neki, hogy nézzen más állás után. Egyiknap még kapja a rokkantnyugdíjat, másnap már azt mondják neki, hogy mehet vissza dolgozni. Igen ám, de hova, amikor a megyében sehol nincs munkalehetőség, vagy már annyira öreg, lerobbant, hogy sehova sem kell. Nem véletlen, hogy sok munkanélküli, és sok megváltozott munkaképességű sorstársunk is mellénk állt. Róluk se feledkezz meg, amikor szervezkedsz!  

Szervezkedjetek, mert lépnünk kell!

2013. január 1-től kéréseink követelésekké váltnak. Ez azt jelenti, hogy február első parlamenti ülésnapjára (2013. február 11. hétfő) újra elindul az éhségmenet, de már nem csak Miskolcról… Ennek a szervezését már most elkezdjük. Kérdezd meg közmunkás ismerőseidet, hasonló helyzetben élő barátaidat, rokonaidat, ismerőseidet, hogy hajlandóak-e kiállni jogaikért, családjuk betevő falatjáért, egy jobb életért. Kérdezd meg őket, hogy hajlandóak-e gyalogolni egy éhségmenetben Budapest felé, vagy el tudnak-e jönni 2013. február 11.-én, az év első parlamenti ülésnapjára az Országház elé tüntetni.

A közeli hetekben fel fog keresni téged egy barátunk, akit te is ismersz. Ő fogja tartani a közvetlen kapcsolatot veled és a településen élő társaiddal. Arra kérünk, hogy neki jelezd, hogy ki szánta rá magát az éhségmenetben való részvételre, vagy a parlament előtti tüntetésre.
Amíg a közvetlen kapcsolattartó nem keres meg, és bármilyen problémád van az ismert postafiók címen elérsz minket: 1625 Kordás László Budapest pf: 42

Kedves Barátaim!

Úgy köszönök el a mielőbbi viszontlátás reményében, ahogy mostanában a barátaim, ismerőseim szoktak: Munkát, kenyeret!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük