Lőrinc ismét bevásárolt, most villamosenergia hálózat került a kosarába

Kelet-Magyarország gázellátó-rendszere után most a helyi villamosenergia-vezetékek kerültek a szupervállalkozó érdekeltségi körébe. A megvásárolt cég jövőbeni nyereségének mértékét pedig majd az állam határozza meg, azaz Orbán Viktor. A számlát persze majd mi fizetjük, a szó legszorosabb értelmében.

Adásvételi szerződést írt alá az Opus Energy Kft. (Mészáros Lőrinc) és az E.ON Hungária Zrt. az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) százszázalékos részvénycsomagjáról. A vételárról elfelejtették tájékoztatni a közvéleményt, de hozzáértők szerint 100 milliárd forintos tételről van szó. A Titász az ország keleti felében, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 18,7 ezer négyzetkilométeren üzemeltet 25,4 ezer kilométer villamosenergia-hálózatot. Közel 400 településről 760 ezer háztartásról és üzleti vevőről van szó.

Jön az áram, megy az extraprofit Felcsútra…

Az egykori állami tulajdonú cég az 1995-ös nagy privatizációs kiárusításban került az E.ON Hungária jogelődjéhez. Azóta az uniós előírások alapján a kereskedelmet külön kellett választani a hálózatműködtetéstől, így a Titász ma már kizárólag a “vasat” birtokolja és erről szólt a mostani Mészáros biznisz is. A kereskedők az ilyen cégeknek szállítási tarifát fizetnek, amelynek mértékét az állam (Orbán Viktor) határozza meg. Ezt a számlánkon a rendszerhasználati díjelemként tűnik fel. Aránya a 2014 óta változatlan lakossági tarifán belül egyre nő. 

Az, hogy E.ON eladta a legjobban fizető cégrészét elég fura, mert erre senki nem számított Mészáros Lőrincen kívül. A felcsúti üzleti zseni tőzsdei holdingcége néhány héttel ezelőtt vásárolta meg a Titász működési területének körülbelül kétszeresén gázhálózatot üzemeltető, szintén állami tarifáktól függő Tigázt is. 

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •