Lowkey: rapper és politikai aktivista egy személyben

Ha valakinek nem tetszenek a világban zajló események, akkor többféleképpen is tiltakozhat. Írhatunk blogbejegyzéseket, szórólapozhatunk vagy a művészetben is megfogalmazhatjuk a kritikánkat.

Utóbbit nagyon aktívan teszi Kareem Dennis, ismertebb nevén Lowkey iraki származású brit rapper. Itt most nem arra a típusú rap zenékre kell gondolni, ahol az előadó szórja a pénzt, jobbnál-jobb kocsikkal próbál felvágni és megy a farokméregetés, hanem a műfaj szövegcentrikus részére.

Lowkey több számában is központi téma a rasszizmus, az elesettekért való kiállás és az imperalizmus bírálata. Magyarországon nem ismert, pedig a számainak érdemes legalább egy esélyt adni, mert elgondolkodtató szövegei vannak, ami megváltoztathatja a világról alkotott képünket.

Lowkey Ft. Mai Khalil – Ahmed

Lowkey „Ahmed” című számának az ihletét a 2015 szeptemberében vízbefulladt szír kisfiú adta. A róla készült fotó, amikor egy török rendőr emeli fel a testét a homokból, nagyban hozzájárult, hogy az európai emberek rájöjjenek, hogy mekkora probléma a menekültkrízis.

A videoklip nagyszerű képi világgal tárja elénk a menekültek nehéz útját. A képvilág mellé társuló szöveg két érzelmet kelt fel az emberben: szomorúságot és haragot. Szomorúságot, amiért ez megtörtént és haragot, hogy ez miért történhetett meg.

Lowkey a zenében kitér arra is, ha eljutott volna ide Ahmed a szír kisfiú, akkor az akcentusa miatt csúfolnák, és a rasszizmus törné meg. Szerinte nem a víz számlájára írható, hogy vízbefulladt, hanem a politika és a politikusok bűne.

Együttérzést akar kelteni Ahmeddel, mert Ahmed lehettem volna én is vagy akár te is, kedves olvasó. Vagy bármelyik más szerencsétlen sorsú vízbe fulladt menekült.

Lowkey – Terrorist?

Lowkey „Terrorist?” című számának központi témája a rasszizmus. A klip elején lévő párbeszédben, ami egy kihallgatásnak tűnik, megismerhetjük a terrorizmus valós fogalmát, ami sokkal jobban illik Amerikára, mint az öngyilkos merénylőkre.

A zenében nem védeni akarja az öngyilkos merénylőket, de rámutat, hogy van a terrornak egy sokkal erőteljesebb formája, amiről az európai emberek nagy része nagyon keveset hall.

A refrénben megemlíti, hogy az ítélkező emberek terroristának bélyegzik meg úgy, hogy nem ismerik őt személyesen. A rasszista emberek az embert a származása alapján megbélyegzik, ahelyett, hogy megismernék a valós személyiségüket.

A klip végén borzalmas képsorok vannak a háborúban meghalt emberekről, ami megmutatja az ott sújtó háború szörnyűségeit és fel van téve egy kérdés, ami így szól: „Ezek az emberek terroristák?”.

Vendégszerző:
Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük