Lula, az előző brazil elnök Madurot támogatja Venezuelában

lula

Luiz Lula da Silva, aki 2003-tól 2011. január 1-jéig Brazília elnöke volt, videoüzenetet küldött „Venezuela népének, amelyben támogatásáról biztosította a Venezuela elnökségéért folyó választáson Nicolas Maduro-t miközben Henrique Capriles ellenzéki jelölt állandóan a „brazil modell”-lel érvel. Nem akarok beleavatkozni Venezuela belügyeibe, de meg kell tennem ezt a nyilatkozatot egy olyan ország jövőjéért, amely oly kedves a brazil népnek” – mondotta Lula.

„Annak a nyolc évnek a során, amíg Brazília elnöke voltam, volt alkalmam találkozni Nicolas Maduroval, amíg ő külügyminiszter volt. Maduro nagyszerűen állt ki abban a küzdelemben, amelyben Venezuelát úgy mutatta be a világnak, hogy egy demokratikusabb és szolidárisabb Latin-Amerikát épít” – mondotta.

„Meghatározó szerepet játszott az UNASUR és a CELAC regionális szervezetek létrehozásában… és mély kötődése kedves és emlékezetes Hugo Chávezünkhöz mindig látható volt, ők ketten ugyanazokat az eszméket vallották földrészünk jövőjéről és a világ nagy problémáiról… (és) azokról a kihívásokról, amellyel Venezuela szembenéz… a szegények védelmében”.

„Chávez óriási műve volt Venezuela átformálása egy sokkal igazságosabb országgá… és biztos vagyok benne, hogy Maduro mint elnök képes lesz kiteljesíteni Chávez céljait” – folytatta.

„Egy szó, mint száz, ami szerintem mindent kifejez: Maduro mint elnök; az a Venezuela lesz, amelyről Chávez álmodott” – összegezte Lula.

Amikor Maduro tegnap lejátszotta az üzenetet, azt mondta, hogy Lula ezzel azt a vágyát fejezte ki, hogy azt mint ajándékot küldje Cháveznek. Maduro köszönetet mondott ezért a gesztusért.

Lula megjegyzései azokat az elmúlt hetekben ismételten elhangzott nyilatkozatokat követték, amelyekben Henrique Capriles ellenzéki jelölt azt állította, hogy ha megválasztják a „brazil modellt” fogja követni. Április 1-jén azt mondta, hogy az állam és a magántársaságok együttesen „hoztak ki 30 millió embert a szegénységből” Brazíliában.

Capriles azt mondta, hogy értékeli Brazília gazdasági modelljét és reméli, hogy használatával előre fogja vinni az országot (Venezuelát)”.

Maria Corina Machado ellenzéki képviselő válaszolt Lula üzenetére, ezt „nyílt beavatkozásnak” nevezte Lula részéről, akinek a véleménye szerinte nem képviseli és nem is tükrözi a (brazil) kormány vagy a brazil nép álláspontját”.

Tavaly, amikor az októberi választási kampányban Capriles arról beszélt, hogy a brazil modell-lel versenyezne, Valter Pomar, a 2003 óta hatalmon levő kormányzó Brazil Munkáspárt (PT) egyik titkára visszautasította Capriles megjegyzéseit és azt mondta, hogy a brazil kormány támogatja Chávez kormányát és azonosul vele.

Azt mondta, hogy „nevetségesnek tűnik, hogy a (venezuelai) jobboldal megpróbál ahhoz hasonlóvá válni, amit mi Brazíliában csinálunk”.

Fordította: Hrabák András

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük