Lula visszatér és megmentheti Brazíliát Bolsonarótól

Brazília uralkodó osztálya pánikba esett, mert bírósági döntés született arról, hogy Lula da Silva volt brazil elnök jogosult indulni a jövő évi választásokon. A gazdasági nehézségekkel és a COVID-19 járvánnyal küzdő országban élő munkavállalók számára Lula visszatérése azt jelenti, hogy végre van némi remény a változásra.

Március 8-án Luiz Edson Fachin bíró, a brazil legfelsőbb tagja úgy döntött, hogy megsemmisíti Lula da Silva volt elnök ellen hozott összes elmarasztaló ítéletet. Fachin elmondta, hogy a déli Curitiba városának bírósága jogsértő módon ítélte el Brazília Munkáspártjának (PT) elnökét, emiatt a Brasília fővárosban működő szövetségi bíróságnak azt újra kell tárgyalnia.

A döntés legfontosabb hatása az, hogy Lula politikai jogait visszaállította, így lehetővé téve számára, hogy induljon a jövő évi elnökválasztáson. 

Lulát pénzmosás és korrupció miatt ítélték el 2016-ban egy tengerparti lakás miatt, amelyben soha nem élt. 580 nap töltött börtönben, fellebbezését elfogadva 2019 novemberében engedték szabadon, de politikai jogaiban továbbra is korlátozták.

A Lula elleni ügy mindig gyenge lábakon állt, de ennek ellenére is elítélték, mivel Sergio Moro, a tárgyalást lefolytató bíró illegálisan összefogott az ügyészekkel, hogy eljárást tudjon indítani a Munkáspárt akkori vezetője ellen. Ma már egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az ügyészek és a bírák összefogtak kifejezetten azzal a céllal, hogy Lulát bebörtönözzék és ezzel magakadályozzák a 2018-as választásokon való indulását. Ezzel is segíteni akarták a szélsőjobboldali jelöltet, Jair Bolsonarot.

Lula vs. Bolsonaro

Lula visszatérése a politikai színtérre máris pánikhullámot indított Brazília-szerte. A legfrissebb közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy továbbra is ő a legnépszerűbb politikus Brazíliában, még annak ellenére is, hogy bebörtönözték és éveken át gyalázták a médiában. Pártja pedig továbbra is az ország legnagyobb politikai ereje.

Az Estado de S. Paulo újságban közelmúltban közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 50 százaléka határozottan vagy valószínűleg Lulára szavazna, Bolsonarora pedig csak 38 százalék. Lula elutasítottsága 44 százalékos és folyamatosan csökken, alacsonyabb, mint bármely más potenciális jelöltté. Ilyen például a jobboldali João Doria São Paulo kormányzója. Tíz jelölt közül Lula volt az egyetlen, akinek a támogatottsága erősebb, mint Bolsonaróé.

Brazília jobbközép politikai elitje jogosan pánikol, mert saját választási esélyeik gyorsan romlani fognak. Bolsonaronak van aktív jobboldali aktív ellenzéke is, azonban egyértelműen úgy tűnik, hogy ha választaniuk kell a baloldali és  a szélsőjobboldali jelölt között, akkor inkább Bolsonaronak adnának második ciklust. A „mérsékeltek” hiába kerestek valakit – egy brazil Macron-t -, aki a demokrácia széles frontjának vezetője lehetett volna Bolsonaro ellen. Kudarcukban a legnagyobb szerepet az játszotta, hogy gazdaságpolitikájuk semmiben sem más, mint Bolsonaroé. A brazil centristák nemcsak Dilma Rousseffet távolították el hivatalából 2016-ban, hanem segítettek megválasztani Bolsonarót is. Néhány név, mint potenciális ellenjelölt, például Luiz Henrique Mandetta volt egészségügyi miniszter tagja volt Bolsonaro kabinetjének, mások, mint például  Doria és Huck, támogatták Bolsonarót 2018-ban.

Lula visszatérésének hírére reagálva Bolsonaro vállát vonogatta és arról beszélt, hogy szerinte 2022-ben a brazil emberek nem fogják támogatni Lulát. Azonban kormányához számtalan katasztrofális döntés köthető, ezek sokakat arra ösztönöznek, hogy baloldali jelölt mellé álljanak akkor is, ha 2018-ban még a munkáspárti jelölt ellen szavaztak. Ebben a közegben is láthatóan nő Lula támogatottsága.

Persze nem csak a Bolsonaro mögött álló politikai elit pánikol. Sokatmondó tény, hogy a brazil tőzsde 4 százalékkal esett vissza az ítélet kihirdetését követően, a nemzeti valuta pedig történelmi mélypontra került az amerikai dollárral szemben. A befektetőket idáig nem aggasztotta az országban apokaliptikusan tomboló COVID-19 járvány, az egészségügy katasztrofális állapota, a rengeteg haláleset, azonban Lula visszatérése teljes pánikot váltott ki.

Bolsonaro gyilkos COVID-19 stratégiája

Brazíliában a múlt héten haltak meg a legtöbben a COVID-19 járvány kezdete óta, csak csütörtökön rekordszámú, 1910 halálesetet történt. Brazíliában már több mint 265 000 halálesetet és 11 millió megbetegedést regisztráltak. Az intenzív osztályokon szerte az országban lényegében elfogytak a helyek, a városokban nincs oltás és úgy tűnik, hogy a kormány teljesen feladta a vírus terjedése elleni küzdelmet.

Az Egészségügyi Minisztérium arra figyelmeztet, hogy Brazíliában az elkövetkező hetekben napi háromezerre nőhet a halálesetek száma. Ennek ellenére az ország még mindig nem rendelkezik nemzeti oltási programmal. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen nagy országban a pandémia elleni küzdelem feladásának káros hatása lehet akár a globális COVID-19 oltási kampányok sikerességére is, mivel a vírus mutálódik és új változatok jelennek meg az ilyen helyeken.

Bolsonaro legújabb húzása az, hogy egy teszteletlen orrspray használatát erőlteti, mint legújabb csodaszert. Mindeközben továbbra is kritizálja a közegészségügyi rendszert és uszítja híveit mindenki ellen, aki tudatos és tervszerű startégiát követel a járvány elleni küzdelemben. A brazil kongresszus eddig szinte semmit sem tett azért, hogy Bolsonaro és kormánya felelősségre vonható legyen a világjárványra adott tömeggyilkos stratégiája miatt.

Bolsonaro katasztrofálisan reagált a COVID-19 válságra és ez bűncselekmény, Lula viszont a brazil történelem egyik legnagyobb gazdasági fellendülésének idején volt az ország elnöke. Ennek ellenére a nagytőke, a mainstream média nagyobb része és Brazília centristái továbbra is Lulát és Bolsonarót ábrázolják az érme két oldalának. Lényegében egy mérsékelt és sikeres baloldali politikust egy jobboldali, katasztrofálisan kormányzó demagóggal állítanak párhuzamba. Ez mutatja, hogy Bolsonaronak és ellenzékének baloldallal szembeni gyűlölete azonos mértékű.

A katonai fenyegetés

Kérdés, hogy Lula visszatérésére hogyan reagál a brazil katonaság. Eduardo Villas Boâs a fegyveres erők egykori vezetője egy nemrégiben megjelent könyvében elismerte, hogy ő és más vezető tábornokok a Twitteren keresztül nyomást gyakoroltak a Legfelsőbb Bíróságra egy olyan döntés előtt, amely Lula börtönbe kerüléséről és arról szólt, hogy ne vehessen részt a 2018-as választásokon. Lula akkoriban az összes közvélemény-kutatás szerint jelentős előnnyel rendelkezett Bolsonaroval szemben.

Jelenleg a fegyveres erőknek több mint hatezer tagja szolgál Bolsonaro kormányában és katonatisztek vezetik Brazília COVID-19 kampányát. Eduardo Pazuello tábornok, egészségügyi miniszter katasztrofális vezetésével a brazil Egészségügyi Minisztérium nem tudta megoldani az országban az oltások megszervezését és az alapvető orvosi felszerelések beszerzését sem. Kígyóolaj-gyógymódok népszerűsítésével  töltötte az idejét, miközben az emberek az utcán haltak meg, a nagyobb városokban pedig elfogyott az oxigén. A brazil fegyveres erők Bolsonaro legerősebb támogatói, és az elmúlt években alig titkolták antidemokratikus érzelmüket.

Brazília 2022-es választása másfél év múlva lesz, de a politikai tér egyre tisztább – a Brazil Munkáspárt továbbra is Brazília legnagyobb választási ereje, és hacsak újabb jogi visszaélés nem történik, Lula esélyt kap azok összefogására, akik meg tudják menteni az országot  Bolsonarótól.

Készült a Jacobin cikke alapján

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •