Ma már egy jó szakma többet ér, mint a méregdrága diploma

Sokan szomorkodnak, hogy nem jött össze a felsőoktatási felvételi, azonban ha most egy jó szakképzést választanak, még jobban is járhatnak.

Az egyetemi ponthatárok csütörtök este kerültek nyilvánosságra. A felvételizők idén is a megszokott elektronikus csatornákon kaptak értesítést eredményeikről. Sajnos nem mindenki örülhetett, sok fiatalt nem vették fel a megjelölt helyre vagy helyekre, így nekik most dönteniük kell, hogy életüket milyen irányba folytassák.

Akinek idén nem jött össze a vágyott egyetemi vagy főiskolai képzés, nem kell kétségbe esniük, sőt akár még jobban is járhatnak, ha olyan OKJ-s képzésre mennek, amely olyan karrierlehetőséget biztosít, amivel jobban lehet keresni, mint egy közepes vagy gyengébb értékű diplomával. A TanfolyamOKJ.hu OKJ képzéseket és felnőttképzéseket közvetítő portál összegyűjtötte, milyen lehetőségek vannak a felnőttképzés és a felnőttoktatás területén.

Iskolarendszerű szakképzések. 2020 szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) a Szakmajegyzék váltotta fel. Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékben a tanulni vágyók.

Fontos tudni, hogy iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes marad. Emellett már és egy szakképző intézményben szervezett szakmai képzés keretében szerzett szakképesítés megszerzését is támogatja az állam.

A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

A szakképzés és felnőttképzés átalakítása során élesebben elvált egymástól az iskolarendszerben és felnőttképzésben tanulható szakmák köre. Azoknak a szakmáknak egy része, melyek korábban az Országos Képzési Jegyzékben szerepeltek, de nem kerültek be az új Szakmajegyzékbe, felnőttképzésben tanulható tovább.

2 új lehetőség áll a tanulni vágyó felnőttek előtt, a részszakképesítések és a szakképesítések.

A 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakképesítést lehet tanulni. Emellett jelenleg közel 400 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az IKK.hu weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat.

„Fontos újdonság, hogy a három hónapnál hosszabb új típusú szakmai képzések és a részszakképesítések esetében a tanulók igénybe vehetik a képzési hiteleket is, mely nagy könnyebbséget jelenthet a szakmaváltó felnőttek számára” – mondta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu képzéskereső oldal szerkesztője.

Kétfajta képzési hitel között választhatnak a tanulók. A Képzési hitel1 szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni. A hitel kamata 1,99 százalék. A kamatmentes Képzési hitel2 kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig.

Az új típusú képzések mellett még sok felnőttképző biztosít még becsatlakozási lehetőséget a korábbi OKJ képzésekre. Azok számára, akik továbbtanuláson gondolkodnak, érdemes még jelentkezniük felsőfokú vagy emelt szintű OKJ képzésekre, hiszen az adott szakirányon továbbtanulóknak, ha a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettség többletpontot érhet.

Forrás: MárkaMonitor

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •