Magasabb bérminimum – Messze még a megegyezés

A különböző ágazati párbeszéd bizottságokban még nincs megegyezés. Az ajánlás őszre születhet meg, ha az érdekeltek meg tudnak állapodni, és arra a kormányzat is rábólint.

Az elmúlt napokban elterjedt hírekkel ellentétben egyetlen ágazatban, így a vendéglátásban, a turizmusban vagy a kiskereskedelemben sem született még olyan ágazati bérmegállapodás, amely a 2018. januártól országosan kötelező lenne. Azt a lapunk által megkérdezettek egybehangzóan állították, hogy az ezekben az ágazatokban is egyre súlyosabb munkaerőhiány valóban indokolttá tenné, hogy a jelenlegi a tavaly év végén elfogadott hat éves bérmegállapodásnál nagyobb mértékben emelkedjen a minimálbér és a szakmunkások garantált bérminimuma. Azonban ennek realitását – különösen a kisebb vállalkozások teherbíró képességét is figyelembe véve – a munkáltató szövetségek vezetői megkérdőjelezik. Nem árt felidézni, hogy az egyezség értelmében 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ami jövőre 138 000 forintra emelkedik, ugyanakkor a szakmunkások garantált bérminimuma idén 161 000 forint, ami a bérmegállapodásnak megfelelően 2018-ban 180 500 forintra emelkedik majd. Összehasonlításként Németországban, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában ennek az összegnek mintegy négyszeresét lehet megkeresni. (Ausztriában nincs rögzített minimálbér.)

Ennek ismeretében keltett nagy feltűnést, hogy Hülvely István, a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke egy minapi sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a jövőre tervezett szakmunkás garantált jövedelem a szállodaiparban és a vendéglátásban akár több, mint 240 ezer forintra is emelkedhet. Nem titkolt céljuk, hogy a szakácsoknak és a pincéreknek érdemes legyen itthon dolgozniuk, ahelyett, hogy külföldön vállalnának munkát.

Természetesen a nyilatkozat kapcsán más szakmák képviselői is “vérszemet kaptak”, és a kereskedelmi dolgozók reprezentatív szakszervezetének egyik vezetője azonos mértékű kívánságokat fogalmazott meg, ugyancsak a súlyos munkaerő-hiányra hivatkozva. A kereskedelemben azonban eddig semmi ilyen megkeresést nem kaptak – közölte lapunk érdeklődésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megjegyezte, a vendéglátósok által említett minimálbér mellett egy sor kisbolt lehúzhatná a rolót.

Mindeddig egyetlen olyan a kormányzat által is jóváhagyott megállapodás nem született, amelyeket az érdekeltek támogattak volna – tette hozzá.

Azok, akik a szállodai, vendéglátóipari cégek nevében szólalnak meg, a szakmán belül számszerűen egy szűk, de az árbevételben és a nyereségességben kimagasló cégeket képviselnek – vélekedett Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára szerint ezek képesek lennének elviselni a magasabb minimáljövedelem kifizetését is. Azonban különösen vidéken a kisebb vállalkozások végét jelenthetné ez. Az is illúzió, hogy a kétségtelenül feketemunkásokat is foglalkoztató ágazat a magasabb jövedelmek nyújtásától kifehéredne. Dávid Ferenc véleménye szerint éppen ellenkezőleg, még tovább is nőne az illegális munkavállalók száma. Sőt olyan veszély is fenyegethet, hogy a munkaerő-hiányos világban a tönkrement vállalkozások alkalmazottai kénytelenek lennének – ha a szakmában szándékoznak maradni – a lakóhelyüktől akár messze található, de talpon maradt munkahelyeken elhelyezkedni. Természetesen egy tőkeerős cégcsoport megtehetné, hogy saját maga – kormányzati jóváhagyás nélkül is – megállapíthatná a saját minimálbérét. Azonban ezt országosan kötelezővé tenni kockázatos. A VOSZ főtitkára szerint – mint erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban nyilatkozott – kormány nem zárkózik el attól, hogy ha az ágazati párbeszéd bizottságokban majd ősszel megállapodás születik azt támogassa. Már csak azért is, mert az országgyűlési választások közeledtével ennek kedvező lenne a fogadtatása, másrészt a magasabb jövedelmek után nagyobb lesz az adóbevétel is. Azonban a jelenlegi kormány nem nézi a kis cégek valódi érdekeit – tette hozzá Dávid Ferenc. Amikor – szerencsére rövid időre – boltok vasárnapi zárva tartását bevezették, akkor azt sugallták, hogy ez elsősorban az üzletláncok számára lesz kellemetlen, ezzel szemben kizárólag a kisboltok sínylették meg az értelmetlen intézkedést.

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1135408-magasabb-berminimum—messze-meg-a-megegyezes

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük